БСП иска гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически претенции към нас с новото име Северна Македония. България е признала нашата югозападна съседка под името Република Македония, припомни пред медиите в Народното събрание бившият външен министър Кристиян Вигенин.

България приветства споразумението за името на Македония

България приветства споразумението за името на Македония

Новото име не бива да се интерпретира като основание за териториални претенции…

Левицата оценява усилията на двамата премиери на Македония и на Гърция да постигнат съгласие по спора за името.

Името Северна Македония съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция от поредица правителства и президенти. Това трябва да бъде отчетено и от сегашното българско правителство, допълни червеният депутат.

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония
Обновена

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония

Според различни гръцки и македонски медии договореното име е Република Северна Македония

БСП иска спешно да разбере какви гаранции ще изиска българското правителство, че това име няма да бъде предпоставка за претенции към нас.

Вигенин предлага началото на преговорите за членство на Македония в ЕС да бъде обвързан с такива гаранции.

Депутатите от "Обединени патриоти" също приветстват постигнатото съгласие межди Гърция и Македония за името.

Юлиян Ангелов от ВМРО посочи, че един проблем на Балканите ще бъде решен. Когато държавите около България са стабилни, тогава и българската държава ще е по-успешна и стабилна, смята той.

Патриотите ще следят дали Македония ще изпълнява договора за добросъседство. БСП трябва да изкупят вината си затова, че съществува македонска нация, заяви Ангелов.

Не е грешка географското понятие в името на Македония. В договора за добросъседство имало гаранции, че югозападната ни съседка няма да има претенции към нас. Няма лошо да се споменават общите исторически личности, по мнението на Юлиян Ангелов.