"Мисля, че за пореден път ни се поднасят обещания и нови органи, а всички ние чакаме присъди", коментира президентът Румен Радев във връзка с обявените нови мерки за повишаване на пътната безопасност след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха и бяха ранени много хора.

Според Радев, трагедията край Своге е осветлила порочната система в обществените поръчки, строителството и в контрола на качеството на пътищата.

"Тя се вижда и с невъоръжено око. Но заради нея загиват хора и независимо какво ще бъде заключението на следствието, пътят е лош и това е факт, а парите са изядени. И така е не само в Своге. Ако нямаме най-сетне ефективно наказание, не можем да променим системата, а навсякъде се вихри безнаказаност", обясни президентът.

Нанков: Наказани за некачествения асфалт задължително трябва да има

Нанков: Наказани за некачествения асфалт задължително трябва да има

Регионалният министър готов да поеме политическа отговорност

По отношение на ситуацията отпреди две седмици на кръговото движение в Харманли, Радев обясни, "не очаквайте от мен да коментирам пътен инцидент - затова си има съответните компетентни органи и всеки, независимо кой, трябва да носи отговорност пред закона при провинение".

"Няма как обаче да се отмине фактът, че цели институции са впрегнати, за да раздухват случая", допълни той и добави, че така се прикриват реалните скандали с жертвите по пътищата и тяхното състояние, със застраховането, със срива на Търговския регистър и на чуждестранните инвестиции, корупцията.

Противоречиви са версиите за катастрофата с бащата на президента

Противоречиви са версиите за катастрофата с бащата на президента

Пострадалият има претенции само към полицаите

Припомняме, при тежката катастрофа край Своге на 25 август загинаха 17 души. Сред загиналите имаше и 13-годишно дете. Много други пострадаха. Състоянието на настанените в "Пирогов" жени е най-тежко.

По случая започна проверка. Прави се и независимо разследване. Водачът на рейса беше задържан и обвинен от прокуратурата. Вчера, 29 август, Окръжният съд в София постанови обвиняемият да остане с мярка за неотклонение "домашен арест".

27 август беше обявен за Ден на национален траур в памет на загиналите.

Във връзка с инцидента и съмнения, че при ремонтирането на пътя не е използван качествен асфалт, на 27 август следователи влязоха в сградата на "Трейс Груп Холд" АД, която е сред основните изпълнители на ремонта на пътния участък край Своге.

На 28 август властите започнаха проверка и във фирмата "Мега-инвест холд ЕООД" в Дупница, която е партньор на "Трейс груп".

Шофьорът от инцидента край Своге остава под домашен арест
Обновена

Шофьорът от инцидента край Своге остава под домашен арест

Водачът заяви, че съжалява за случилото се