Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка. Оставката беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Оставката идва след разследване на БиТиВи как се печелят обществени поръчки от близки на здравния министър. Става въпрос за поръчка в нарушение на ЗОП, спечелена от мъжа, с когото дъщерята на министъра живее на семейни начала.

Поръчката е за доставката на ортопедични консумативи за ВМА и то във времето, когато Петров е начело на лечебното заведение. Одитът е поискан от служебния военен министър Стефан Янев и е възложен на Сметната палата.

Именно този одит показа нарушенията във ВМА, допуснати от Николай Петров. Военният министър Красимир Каракачанов днес бе лаконичен. Оставката не била подадена по време на днешното заседание, стана ясно от коментара му. Така е решил, така е постъпил, бе коментарът му.

По-рано тази сутрин пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов сподели, че вярва на Петров. Кабинетът щял да провери отново резултатите от одита и до две седмици щяло да се вземе решение за оставката на министъра на здравеопазването. Петров обаче не дочака този срок.

Правосъдният министър Цецка Цачева също запази мълчание за оставката на колегата си.

До две седмици ГЕРБ решават дали сменят здравния министър

До две седмици ГЕРБ решават дали сменят здравния министър

За Цветанов законът е спазен, а Горанов вярва на проф. Николай Петров

С "интрига" започна извънредното заседание на Министерски съвет, "взеха" стола на Борисов. Сменили стола на премиера Бойко Борисов. Лично той направи тази констатация.

Премиерът седна на мястото си, начело на заседанието, но креслото се оказа малко. Борисов стана и веднага си намери удобен стол, констатирайки пред министрите, че някой му е сменил стола. Моят е по-висок, обясни той, приемайки на шега "извънредната " ситуация. Днес кабинетът трябва да разгледа и бюджета за следващата година, както и да одобри план за борба с тероризма.

Горанов разбрал за оставката на здравния министър в коридора

Горанов разбрал за оставката на здравния министър в коридора

Оставката на Николай Петров е подадена на среща с Борисов на четири очи

Припомняме, че столът на здравния министър в годините се оказва най-клатещия се.

Още от времето на правителството на "Тройната коалиция" през мандата се смениха двама министри - проф. Радослав Гайдарски, изкара на този пост близо 3 години, заместен само за година от д-р Евгений Желев.

Правителството на Бойко Борисов обаче чупи напълно рекорда и то за непълния си, 3,5 годишен, когато се смениха цели 4 здравни министри: д-р Божидар Нанев, последван от проф. Ана-Мария, която пък е сменена от д-р Стефан КОНСТАНТИНОВ, който пък като подаде оставка беше заместен от юристката и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Второто правителство на Бойко Борисов е белязано от постоянство - доктор Петър Москов оглавява министерството, въпреки почти постоянните скандали, които предизвиква. Предвид обаче на краткия мандат на самото правителство, трудно може да се каже, че един здравен министър се е задържал дълго време на поста си.

Снимка 320791

Източник: infograf