Във връзка с твърдения за нередности при обществени поръчки, направени от здравния министър проф. Николай Петров, финансовият министър Владислав Горанов заяви пред НоваТВ, че има одитен доклад, направен още по времето на служебното правителство, в който няма изводи, че е направено нещо незаконно.

"Свещени крави в правителството няма. Не може да закриляме подобни действия. Проявяваме особена чувствителност към тази тема. Чухме позицията на здравния министър. Ако има някакви притеснения и нередности, няма как да подкрепим подобно поведение. Здравният министър затяга редиците и запушва доста пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не искат той да продължи да бъде на този пост. Аз му вярвам", коментира Горанов.

Добави, че журналистическото разследване е повод да се проверят фактите и обстоятелствата около изнесената информация. До две седмици ще стане ясна позицията на ГЕРБ относно казуса и дали ще се наложи смяна на здравния министър.

ВМА получи електронна система и нови линейки

ВМА получи електронна система и нови линейки

Новото оборудване е купено с дарения от благодарни пациенти...

Цветан Цветанов също коментира поръчките във ВМАаконът е спазен, тук можем да говорим само за моралната страна". Това обясни той във връзка с информация, че здравният министър Николай Петров като директор на ВМА е сключил договори за почти 1,2 млн. лв. с фирмата на своя зет.

Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на професионалист, добави Цветанов. Припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно производство във връзка с одитния доклад, от който става ясно за "семейните поръчки" във ВМА.

"Ще направим заседание, ще се запознаем с всички факти", допълни Цветанов. Смята, че Петров не е изразил притеснения от одита.

Здравният министър Николай Петров се видя нарочен за дискредитиране

Здравният министър Николай Петров се видя нарочен за дискредитиране

Бившият шеф на ВМА смята, че е засегнал много интереси

Припомняме, че вчера БТВ представи журналистическо разследване на Петър Нанев, в което се представя информация за "1,6 млн. лв. - история за един министър, една дъщеря и 2 обществени поръчки".

"Става въпрос за здравния министър проф. Николай Петров - за периода, в който беше директор на Военномедицинска академия (ВМА), за неговата дъщеря Руслана Петрова, началник на политическия кабинет на предишния здравен министър Петър Москов, и модел за печелени на поръчки от наши хора", обясни пред БТВ Петър Нанев.

Министерството на здравеопазването публикува на сайта си одит, извършен във Военномедицинска академия. Проверката обхваща почти целия период, в който настоящият министър на здравеопазването Николай Петров е началник на лечебното заведение. Една от обществените поръчки, на които одиторите обръщат специално внимание е за периодична доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лева с ДДС (сумата от 1 177 731 лв.).

А ДДС-то на 1 177 731 лева, колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лева. В доклада се посочва, че ВМА е нареждала дължимата по договора суми по сметка на "Ортопедие - БГ". Според адвокат Пламена Маркова Военната болница е нарушила закона, подписвайки договор с дружество, което няма регистрация по ДДС.

Единственият критерий за избор на изпълнител по тази обществена поръчка е "най-ниска цена".

"Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки договор, след проведена обществена поръчка. Същите служители следят дали са представени необходимите документи за сключването на даден договор. Договорът се подписва от възложителя едва, след като е удостоверено, че същият е съобразен с разпоредбите на закона", пише министър Петров до БТВ.