В управляващата коалиция явно са изненадани от оставките, които министрите Николай Ненков, Валентин Радев и Ивайло Московски депозираха тази сутрин.

Депутатът Искрен Веселинов от групата на Обединените патриоти заяви за БНР, че е необходим Коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти, на който да се изяснят обстоятелствата.

Въпреки подадените три оставки Веселинов не смята, че това ще доведе до оставка на целия кабинет, но е сигурен, че е необходим по-интензивен диалог между коалиционните партньори.

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки
Обновена

Нанков, Московски и Радев подадоха оставки

Като акт на морална и политическа отговорност

Подадените вече оставки на тримата министри са доста изненадващи за мен. Знаем, че често ГЕРБ решават проблеми с персонални промени. Според него обаче вината следва да бъде ясно доказана и да е персонална. Случилото се днес той определи като "публично жертвоприношение". Искрен Веселинов защити министър Николай Нанков, с който е работил директно и който има визия за развитието на сектора.

Мисля, че нашите колеги от ГЕРБ ни дължат доста информация по темата, за да ни убедят, че този ход е правилен, защото имаше и други министерски оставки, които след това бяха оттеглени.

Искрен Веселинов не знае някой от лидерите на Обединените патриоти да е бил уведомен. Депутатът от ВМРО все пак заяви, че не отхвърлят правото на ГЕРБ да сменят министрите си.

БСП видя правителствена криза

БСП видя правителствена криза

Левицата обаче иска още оставки - на Цачева и Порожанов

Също че не е уведомен предварително, но е знаел за евентуални оставки потвърди и председателят на ПГ на ОП Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" обаче не е изненадан от случилото се и според него ходът на Борисов е правилен. Според него това няма да доведе до проблеми в управляващата коалиция.

Освен това Волен Сидеров защити правото на министър-председателя да сменя министри. Според Сидеров и няма нужда, а и възможност в момента са се събира спешен коалиционен съвет: "В случая става дума и за министри от квотата на ГЕРБ, така че няма как да има претенции от Обединените патриоти."

Относно твърдението на вицепремиера Валери Симеонов, че е нарушено коалиционното споразумение, Сидеров коментира, че колегата му "проявява излишна нервност", тъй като в споразумението няма текст, според който Борисов да е задължен да обсъжда оставките:

"Не смятам, че трябва да се прави някаква драма от това, че не сме се събрали като Коалиционен съвет. Телефонна връзка имаме, уведомяваме се и няма никакъв проблем. Не виждам причини за недоволство".

Тома Биков пита кога БСП са поели отговорност?

Тома Биков пита кога БСП са поели отговорност?

Ако Кирил Добрев продължи да говори за корупция, Митьо Очите трябвало да дава пресконференции за ОПГ

"Три оставки не могат да взривят управляващата коалиция", изтъкна още Волен Сидеров.

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов е поискал оставките на тримата министри - на транспорта, на вътрешните работи и на строителния министър, съответно Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков.

От БСП вече поискаха оставката на цялото правителство заради инцидента, а днес потвърдиха искането си на брифинг на "Позитано" 20. Вчера с коментар по темата излезе и държавният глава Румен Радев.