Дългогодишният заместник-министър на финансите и председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Кирил Ананиев се очаква да бъде следващият министър на здравеопазването. Първи информацията за това съобщиха "Медиапул", след като тази сутрин от Министерски съвет посочиха, че името на следващия здравен министър е уточнено, но ще остане в тайна до гласуването на Бюджет 2018, когато в четвъртък в парламента предложението ще бъде внесено от премиера Бойко Борисов.

Припомняме, досегашният титуляр проф. Николай Петров подаде оставка миналия понеделник след журналистическо разследване, в което се твърди, че е като директор на ВМА е сключил обществени поръчки за 1.6 млн. лв. с фирма на лице от семейния му кръг.

Кандидатурата за нов здравен министър се очаква да бъде гласувана в петък, след като в сряда и четвъртък ще обсъжда на първо четене бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса, както и националния бюджет за следващата година. Очаква се тогава и самият Кирил Ананиев да бъде в пленарна зала в качеството си на заместник-министър на финансите, който отговаря за съставянето на бюджетите.

Припомняме, че Кирил Ананиев е дългогодишен заместник министър на финансите. Самият той е относително консенсусна фигура, тъй като бе и финансов министър в служебния кабинет "Герджиков".

Друго име, което беше спрягано като възможен заместник на Николай Петров, беше на доктор Мирослав Ненков, който и към момента е заместник-министър на здравеопазването. Самият той бе уклончив в коментарите си по темата, като заяви, че би останал на поста, ако следващият министър изпълнява програмата на проф. Николай Петров. 

Междувременно Цветан Цветанов заяви, че вече има политическо решение кой да бъде кандидатът за министър на здравеопазването, като на 10 ноември ще бъде огласено неговото име.

Цветанов не съобщи името на бъдещия министър, но отбеляза, че това ще стори премиерът Борисов на 10 ноември. Той посочи, че номинираният няма да бъде лекар, а решението е продиктувано от много обстоятелства.

Припомняме, че столът на здравния министър в годините се оказва най-клатещия се.

Още от времето на правителството на "Тройната коалиция" през мандата се смениха двама министри - проф. Радослав Гайдарски, изкара на този пост близо 3 години, заместен само за година от д-р Евгений Желев.

Правителството на Бойко Борисов обаче чупи напълно рекорда и то за непълния си, 3,5 годишен, когато се смениха цели 4 здравни министри: д-р Божидар Нанев, последван от проф. Ана-Мария, която пък е сменена от д-р Стефан КОНСТАНТИНОВ, който пък като подаде оставка беше заместен от юристката и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Второто правителство на Бойко Борисов бе белязано от постоянство - доктор Петър Москов оглавява министерството, въпреки почти постоянните скандали, които предизвиква. Предвид обаче на краткия мандат на самото правителство, трудно може да се каже, че един здравен министър се е задържал дълго време на поста си.

Проф. Николай Петров подаде оставка, след като не остана на поста и една година, а за това се заговори дори по-рано - преди месец, когато той постъпи в болница за лечение. Макар и останали тогава на ниво спекулации, министерският стол в здравното министерство отново се оваканти. Ако Кирил Ананиев се заеме със здравния ресор, то той би бил първия министър-финансист на поста, след като преобладащо до този момент ръководителите идват от лекарското съсловие.