Министър Теменужка Петкова подава оставката си след скандала със сделката за ЧЕЗ. Новината съобщи самата Петкова след парламентарния контрол. 

Горанов учуден от оставката на Теменужка Петкова

Горанов учуден от оставката на Теменужка Петкова

Цветан Цветанов защити Теменужка Петкова

Припомняме, вчера стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро.

За да няма съмнение около сделката и заради близките й отношения с купувача на ЧЕЗ тя е депозирала оставката си пред премиера Бойко Борисов. Сега той трябвало да реши дали тя ще остане на поста.

Борисов приема оставката на Теменужка Петкова

Борисов приема оставката на Теменужка Петкова

Това е почтеното и правилното

Иначе по сделката Теменужка Петкова коментира, че е редно ДАНС да направи пълна проверка. Проверка ще направят и КЕВР, КЗК, КФН.

Теменужка Петкова посочи, че не е кумувала на Гинка Върбакова, но се познава с нея от 20 години. Тези хора аз ги познавам и понеже не искам да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения по отношение на сделката и да се намесва името на премиера, аз разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи в една такава ситуация при най-малките съмнения, проблеми или някакви влияния, въздействия, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде оставката, обясни Теменужка Петкова.

"Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка", той ще вземе решение, посочи тя.

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

Стойността на сделката е около 320 милиона евро

Припомняме, сделката за ЧЕЗ включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи. Купувачът "Инерком България" ЕАД е част от групата на "Инерком", която оперира на пазара от над десет години. Едноличен собственик е Гинка Върбакова. Тя е и член на УС на Българската фотоволтаична асоциация.

ДАНС проверява сделката за ЧЕЗ

ДАНС проверява сделката за ЧЕЗ

Добрев притеснен, че фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ - оборот от 2 милиарда лева

Koмпaниятa paзвивa пpoeĸти зa възoбнoвяeмaтa eнepгия и yпpaвлявa 3 фoтoвoлтaични пapĸa c ĸaпaцитeт нaд 100 МW. "Инepĸoм" инвecтиpa и в изгpaждaнeтo нa eнepгийнo eфeĸтивни жилищни и aдминиcтpaтивни cгpaди. Cтoйнocттa нa бизнeca нa гpyпaтa e oĸoлo 100 млн. лeвa.

Реакциите на сделката бяха обаче твърде противоречиви, освен коментарите, че собственикът на "Инерком" е близка на Теменужка Петкова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова дори и държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката.

БСП иска отношение от омбудсмана и президента за сделката за ЧЕЗ

БСП иска отношение от омбудсмана и президента за сделката за ЧЕЗ

Нинова не дава държавата на Гинка от Пазарджик

Теменужка Петкова беше от 2010 г. до 2013 г. директор на Агенцията за държавна финансова инспекция - АДФИ. Служебен зам.-министър на финансите в правителството на проф. Георги Близнашки. В момента за втори път Петкова е Министър на енергетиката в правителство на Бойко Борисов - първия път от 07.11.2014 г. до 27.01.2017 г. и сега в правителството Борисов -3 от 4 май 2017 г.