Лидерът на БСП Корнелия Нинова обсъди сделката за ЧЕЗ с евродепутата Павел Поц. Поц е и представител на Чешката социалдемократическа партия, която участва в правителството на Чешката република.
Двустранната среща Нинова-Поц бе по време на срещата на лидерите на партии от страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, плюс Хърватия и България, уточниха от БСП.

Тя заяви, че ще работи в посока България да си върне собствеността върху тези активи. "Във вашите държави те са държавна собственост. За нас това е въпрос на национален суверенитет", категорична бе Нинова.

"Инерком" не искат да бъдат използвани в политически кампании

"Инерком" не искат да бъдат използвани в политически кампании

Възразяват на изявлението на депутата от БСП Елена Йончева

Пред чешката страна Нинова представи доклада на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ България на "Инерком", чийто собственик е Гинка Върбакова. Лидерът на опозицията запозна чешките си колеги с позицията на БСП.

"Тази сделка е непрозрачна, с подставени лица, тя засяга националната сигурност на България и сигурността на близо три милиона българи", заяви Нинова.

От КЗК отново спряха "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

От КЗК отново спряха "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

Има съдебно дело, мотивират се от Комисията

По думите й досега от БСП са предприети всички парламентарни и законови мерки тя да бъде спряна.

"Тъй като чешката държава е собственик на акции в ЧЕЗ, моля информирайте чешкото правителство, че при спечелване на избори в България, БСП ще предприеме необходимите действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата", заяви Нинова.

ЧЕЗ и "Инерком" обмислят да сезират ЕК за сделката

ЧЕЗ и "Инерком" обмислят да сезират ЕК за сделката

Това заяви говорителят на чешкото дружество