"Българската държава няма никаква възможност за влияние и вмешателство по сделката за ЧЕЗ." Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг след пресконференцията на социалистите по темата енергетика. Петкова посочи, че тази сделка е на  чешката държава и е извън компетентностите и възможностите на българската държава.

Също така, според Петкова, твърденията на Таско Ерменков, че сектор енергетика се управлява некомпетентно, са предизборен трик, който поставя центъра на вниманието върху енергетиката.

БСП вижда една сянка зад "Еврохолд" и "Инерком"

БСП вижда една сянка зад "Еврохолд" и "Инерком"

Левицата настоява българската държава да е тази, която да купи ЧЕЗ

Петкова беше твърда, че когато доказателствата говорят, всички трябва да замълчим.
"Когато някой се опитва да прави внушение, че сектор Енергетика не се управлява компетентно, той трябва да си даде сметка за това какво всъщност той самият може да каже в своя защита", подчерта енергийният министър и припомни състоянието на сектора през 2013 и 2014 година. Петкова посочи, че през 2014 г. дефицитът в НЕК е била над 800 млн. лева, а между фирмената задлъжнялост е надхвърляла 1 млрд. лева. Всичко, по думите на Петкова, в сектора е било замряло.

Тя припомни още, че през ноември 2013 г. ДКЕВР служебно намалил цената на двете американски централи с 20%, но в същото време беше задължил НЕК да продължи да изкупува електрическата енергия на цената, която е била договорена. Само за няколко месеца в резултат на това решение НЕК е генерирал дефицит повече от 300 млн. лева.

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

ЧЕЗ иска 67,7 процента поскъпване на нощната тарифа

Петкова категорично заяви, че НЕК нямат искане за увеличаване цената на електрическата енергия с 50%, като по този начин отхвърли още едно от твърденията на БСП. "Всяко едно от трите електоразпределителни дружества може да предяви всякакви претенции за увеличаване цената на тока, но регулаторът е този, кой ще определи такава цена, каквато на база на своя методика счете, че е закономерна", обясни тя.

Енергийният министър внесе повече яснота и по обвиненията на БСП как се продава електрическата енергия.

От своя страна депутатът Валентин Николов призова контролните органи да установят капиталите на "Еврохолд" и дали евентуални офшорни компании присъстват незаконно. По думите му Министерство на енергетиката е направило много, като едно от тях е фактът, че има възможност КЕВР да прецени купувача и евентуално да не одобри сделката.

Той смята, че целта на БСП е да бъдат един незаобиколим фактор по закупуване на ЧЕЗ.

За първи път енергетиката е спокойна от 2015 година насам, правят се големи инвестиции, има подем в сектор енергетика, похвали се Николов и допълни, че се надява да влее "разум в главите на БСП".

Валентин Николов също атакува социалистите и заяви, че не може да даде точна оценка на твърденията на социалистите и това дали са в предизборна кампания или е натрупана възбудимост от това, че БСП не идват в Народното събрание. Според него преди КЕВР да е излязла с решение за цената на електрическата енергия, вече се правят внушения и натиск.

"Господин Ерменков каза в какви проценти може да бъде повишена електрическата енергия. Явно той има калкулацията на наредбата, явно я е сметнал и е хубаво да занесе в КЕВР своите сметки или да оспори тяхното решения", посочи Николов.

Той недоумява и за готовността на Велизар Енчев за протест пред сградата на КЕВР. По думите на Николов явно ергенският данък не е толкова вълнуващ за него. Той очаква от КЕВР решение под натиск и определи твърденията на социалистите като "опасен прецедент".

Петкова посочи, че предстоят избори и определени партии искат да натрупат дивиденти, като създадат хаос и несигурност държавата. "Те са длъжни да опитат и няма как ние да не реагираме, при положение, че 4 години работим в сектор енергетика целенасочено за стабилизация", отбеляза енергийният министър.

Поскъпването на тока е неизбежно според експерти

Поскъпването на тока е неизбежно според експерти

По думите им обаче то няма да бъде драстично

Петкова се впечатлила и от твърденията на БСП, че социалистите подкрепят държавата да придобие обратно своя дял в ЧЕЗ, защото през 2003 г. именно тогавашното правителство разработило специална стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества, одобрена от МС и НС.

"БСП много добре са запознати и стоят зад тези аргументи, които тогава са заложили в тази стратегия", посочи Петкова и допълни, че за нея е странно как изведнъж настъпва такава метаморфоза.

От Министерство на енергетиката се чудят и коя е тази мастита фигура, която стои зад сделката за ЧЕЗ.

"Еврохолд" измести другите купувачи на ЧЕЗ

"Еврохолд" измести другите купувачи на ЧЕЗ

Офертата на "Еврохолд" била по-привлекателна от тази на India Power

Преди няколко дни стана ясно, че "Еврохолд" остава сама в надпреварата за електроразпределителното дружество. Преговорите с българската "Инерком" пък бяха прекратени, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да разреши сделката.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото се познава със собственика на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

От БСП организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.