Българската социалистическа партия започва подписка сред българските граждани, които са абонати от ЧЕЗ, за да се задейства процедури по колективен иск по сделката.

Социалистите са решени да вкарат сделката на ЕРП-то в съда, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията след като се срещна с чешкия посланик у нас.

Социалистите активно разговарят от няколко дни с юристи, експрети по европейско право и търговско право, за да видят и преценят възможностите за завеждането на такъв колективен иск. Все още не е ясно обаче продажбата на ЧЕЗ в кой съд ще бъде внесена - български или чешки. От думите на Нинова стана ясно, че е налична амбицията това да се случи дори и в чешки съд.

Иначе от БСП са възмутени от последното развитие по случая с продажбата на ЧЕЗ на "Инерком България".

Според Нинова с действията си правителството и лично премиерът Борисов е поставил "3 милиона български граждани на колене пред Гинка".

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Премиерът Бойко Борисов се докара дотам да се моли на Гинка да прехвърли акции на ЧЕЗ на държавата, в по-унизително положение не сме били, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според оценката на социалистите, премиерът Бойко Борисов търси панически спасение в две посоки.

Първата посока е да прехвърли вината на друг. Кого наричате "гадове", попита Корнелия Нинова и посочи, че тези, които са го свалили от власт през 2013 година са българският народ. Нинова напомни и случаите на "момчетата факли", като според нея Борисов все още дължи извинение на българския народ за това.

Втората посока на спасение, която търсел Борисов в момента е ужасяваща, по думите на Корнелия Нинова.

"3 млн. българи са поставени на колене пред Гинка. Да се моли на Гинка да пръхвърли акции на държавата", попита възмутена Нинова. По думите й има няколко варианта за действие - ЧЕЗ и Гинка Върбакова по взаимно съгласие да развалят договора си и да се стартира нова процедура, в която държавата да се включи.

Втори вариант е самата Гинка да прехвърли акции на държавата.

"Националната енергийна сигурност са поставени в зависимост или от ЧЕЗ или от Гинка. Държавата е на колене", констатира Нинова.

Трети вариант, по който БСП започва работа, е държавата да е активен участник, посочи лидерът на БСП и това е целта на партията, след като нито от КЕВР, нито от КЗК може да се очаква да свършат нещо.

"Ще се обърнем към съд - български или чешки", обясни Нинова.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха в Министерски съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация.

Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.