"Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената е финансирана чрез кредит от офшорни фирми", коментира пред БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини", което публикува подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком".

Вачков заявява, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс". "Една от офшорните фирми се казва "Score Trade" и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити", обяснява той.

Гинка Върбакова: Познанството ми с политик не допринася за сделката

Гинка Върбакова: Познанството ми с политик не допринася за сделката

Заложени са акции на ЧЕЗ пред финансиращата банка

"Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България", коментира офшорното финансиране при закупуване на големи компании в България, Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

"Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е, за съжаление, много лоша тенденция - че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите", допълва Владимиров.

Той коментира, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

Дзен спокойствието на правителството за ЧЕЗ е странно за Трайков

Дзен спокойствието на правителството за ЧЕЗ е странно за Трайков

Това е сладък бизнес и Проданов иска така, да му се хариже един естествен монопол

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.