Познанството ми с един политик не знам какво може да допринесе за тази сделка. Това коментира пред Нова Гинка Върбакова, собственик на компанията придобила най-голямото дружество за електроразпределение в страната ЧЕЗ.

Дзен спокойствието на правителството за ЧЕЗ е странно за Трайков

Дзен спокойствието на правителството за ЧЕЗ е странно за Трайков

Това е сладък бизнес и Проданов иска така, да му се хариже един естествен монопол

Тя увери, че няма никакви задължения към НАП. По думите й всичките и данъци са платени. На въпрос възможно ли е да продаде компанията на трето лице, Върбакова заяви, че в цялата процедура стриктно се е следяло собствеността на дружеството купувач. Зад дружеството продавач стои чешката държава. Стана ясно, че за чешката страна е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, което има неясна собственост.

"Имаме опит и капацитет да управляваме такова голямо дружество като ЧЕЗ България. Още повече, че ние купувае едно развито и работещо дружество с неговите 3600 служители, които ще продължат да работят. Евентуално може да има промени в управляващите органи на дружеството", обясни Върбакова. 

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Залагат акции за кредит от банка

Дружеството купувач на ЧЕЗ е новосъздадено, но зад него стоят другите фирми на Върбакова с капитал 100 млн. лв., обясни бизнесдамата. 

Относно помощта на милиардера Зденек Земек, Върбакова обясни, че той им е протегнал ръка и е инвестирал над 32 млн. евро във фотоволтаичните централи - той даде гаранции за покриването на инвестиционен кредит. Словашката пощенска банка застана зад нас и така бяха реализирани централите.

"Обичайна практика е при такъв вид инвестиционно финансиране да бъдат залагани акциите на дружеството, което ще придобие тези активи. Това е напълно познато във финансовите среди практики. В повечето случаи такива инвестиционни сделки се случват точно по този начин", коментира още Върбакова.

Това означава, че на практика собственикът на придобитите активи е банката.

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Конкретната роля на премиера Борисов в сделката е в сферата на спекулациите

По повод познанството й с подалата оставка Теменужка Петкова, Върбакова заяви, че то е станало случайно. "Тя е страхотен човек. Благодарение на нея в последните години енергетиката беше заздравена, беше оздравена и тези критични моменти, които имаше преди това в този сектор, са вече минало".

"Тук става въпрос за една чешка компания. Цялата сделка се проведе по чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка между две компании", коментира още Върбакова.

Правителството е наясно за ЧЕЗ, смята Крум Зарков

Правителството е наясно за ЧЕЗ, смята Крум Зарков

Според него така функционира и се управлява България, чрез сламени хора, подставени лица и съмнителни милионери

На въпрос защо Теменужка Петкова е подала оставка, Върбакова посочи: "Не мога да вляза в тази тема и да обясня защо тя подаде оставка. За мен няма конфликт на интереси. Познанството ми с един политик не знам какво може да допринесе да тази сделка".

Припомняме, министърът на енергетиката ТеменужкаПеткова подаде оставката в края на миналата седмица. Енергийният министър се оттсегли, за да няма съмнение около сделката и заради близките й отношения с Върбакова. Петрова депозира оставката си пред премиера Бойко Борисов, който прое оттеглянето й.

Борисов приема оставката на Теменужка Петкова

Борисов приема оставката на Теменужка Петкова

Това е почтеното и правилното

Преди дни стана ясно, че чешката ЧЕЗ одобри сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп".

Опозицията в лицето на БСП реагира остро на сделката. Червените ще питат чешкото правителство по време на посещението на чешкия премиер у нас поемани ли са ангажименти от страна на Бойко Борисов за тази сделка.