Бойко Борисов ще приеме оставката на министър Теменужка Петкова. Ще се разговаря с коалиционните партньори, за да се види кой ще я замести на поста. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Посъветвах Теменужка Петкова да отиде в парламента и да обяви оставката си. Това е почтеното и правилното.

Борисов бе категоричен, че по никакъв начин не иска да оставя съмнение, че се влияе на тази сделка.

"За да не дам никаква възможност да се влияе върху репутацията на правителството, на мен или на госпожа Петкова, която е честен човек, но не може да махне 20-годишно приятелство", посочи Борисов.

"Като се върна ще се срещна с коалиционните партньори, ще предам това, което мисля и заедно ще вземем решение кой да я замести", обясни Бойко Борисов.

ДАНС проверява сделката за ЧЕЗ

ДАНС проверява сделката за ЧЕЗ

Добрев притеснен, че фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ - оборот от 2 милиарда лева

"Искам да потвърдя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да й попречим", изтъкна той. Борисов е убеден, че институциите ще си свършат работата.

"Години наред сме се борили да имаме независими регулатори и нито енергийният министър, аз или който и да било може да повлияе на тази сделка", каза още Бойко Борисов, като припомни, че и в момента се водят тежки арбитражни сделки - и с ЕВН, и с ЧЕЗ, както и че не веднъж са давали на прокурор електроразпределите.

Припомняме, вчера стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро.

Реакциите на сделката бяха обаче твърде противоречиви, освен коментарите, че собственикът на "Инерком" е близка на Теменужка Петкова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова дори и държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката.

Горанов учуден от оставката на Теменужка Петкова

Горанов учуден от оставката на Теменужка Петкова

Цветан Цветанов защити Теменужка Петкова

Теменужка Петкова беше от 2010 г. до 2013 г. директор на Агенцията за държавна финансова инспекция - АДФИ. Служебен зам.-министър на финансите в правителството на проф. Георги Близнашки. В момента за втори път Петкова е Министър на енергетиката в правителство на Бойко Борисов - първия път от 07.11.2014 г. до 27.01.2017 г. и сега в правителството Борисов -3 от 4 май 2017 г.