Властта притеснена от сделката за ЧЕЗ. Нямахме никаква информация, това коментира пред медиите председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Заради важността на тази сделка най-вероятно и ДАНС ще я провери дали има нещо сиво в нея, коментира герберът.

БСП иска отношение от омбудсмана и президента за сделката за ЧЕЗ

БСП иска отношение от омбудсмана и президента за сделката за ЧЕЗ

Нинова не дава държавата на Гинка от Пазарджик

Вчера ресорната комисия изслуша министър Теменужка Петкова, а социалистите я питаха именно за сделката. Тя каза, че няма данни по темата. За Добрев новината, че фирмата Инерком купува ЧЕЗ била като фалшива новина. Той е притеснен от публикациите, че фирмата е с 90 000 лева активи и е на загуба от 19 000 лева за миналата година.

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

ЧЕЗ одобри продажбата на активите си в България

Стойността на сделката е около 320 милиона евро

Изведнъж тази фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ, оборот от 2 милиарда лева, половината абонати приблизително в България, 1/3 от мрежата, опасявам се до колко този нов купувач, ако се стигне до прехвърляне активите на ЧЕЗ на тази фирма, ще има капацитет да управлява бизнеса, аргументира се Делян Добрев.

Той се надява КЗК и КЕВР да направят подробна проверка на сделката. ЕРП-тата са последното звено в енергийната система, подчерта герберът. Добрев не знае дали има нещо вярно в информацията за семейни и роднински връзки между министър Петкова и фирмата купувач на ЧЕЗ.  Добрев е притеснен, че купувачът имал и фотоволтаици.

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Държавата няма да купува ЧЕЗ

Процедурата по продажба на ЧЕЗ се реализира по законодателството на Чехия, обясни Теменужка Петкова

Вицепремиерът Валери Симеонов на свой ред също е изненадан от сделката. Не знае каква е фирмата и не я е чувал. Според него няма основание държавата да се меси в сделката между двама крупни субекта. Не може държавата да се меси в такива частни сделки, категоричен е той.

По-важен бил въпросът защо държавата няма дял в дружествата и не може да влияе на такива сделки, посочи Симеонов.