"Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина." Мнението е зам.-на председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор на журналистически въпрос, но и цитиран на сайта на партията.

Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин, според Цонев.

От ДПС призовават управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни, да се произнесат по тази сделка.Това са ДАНС и трите регулатора - КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията, посочва Йордан Цонев.

"Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност. Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите. Впрочем тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга "Капитал" като ни я представят като вече свършен факт."

Припомняме, че по-рано днес министър Теменужка Петкова бе изключително лаконична пред журналисти с думите, че сделката за ЧЕЗ се осъществява според чешкото законодателство и държавата няма отношение към нея.

За сключването на сделката бе съобщено вчера вечерта от самите "Еврохолд". Cпopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии идвa cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм", което обаче предизвика скандал и в правителсвото, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.