ЧЕЗ прекрати договора за покупка с "Инерком" за продажба на българските си активи, заяви пред "24 часа" говорителката на компанията в Прага Алис Хоракова.

Срокът изтече, "Инерком" не са платили още за ЧЕЗ

Срокът изтече, "Инерком" не са платили още за ЧЕЗ

Сроковете са договорени през февруари

Причината е, че КЗК отказва разрешение за извършване на сделката и по този начин българската компания не може да изпълни условията по договора, който беше сключен с ЧЕЗ миналата година.

КЗК отново спира "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

КЗК отново спира "Инерком" за сделката с ЧЕЗ

Окончателното й становище зависи от делото във ВАС

ЧЕЗ все още не е взела решение с кого ще сключи договор за продажба - в началото на април стана ясно, че кандидати са "Индия пауър" и "Еврохолд". Преговорите с двете компании продължават, каза Хоракова.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

От БСП, които организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

Междувременно от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) няколко пъти отказаха на "Инерком" да разрешат концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на "ЧЕЗ".