За нас е важно да защитим интересите на българските граждани и националния интерес. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. За левицата зад сделката стояло правителството. Соцводачът е на мнение,че премиерът Бойко Борисов е излъгал за сделката за ЧЕЗ и че предава за проверка на институциите и регулаторните органи. Институциите не можели нищо да проверят по сделката, тъй като нямали правомощия.

Според чешката страна ББР е намесена в сделката. Нинова захапа и Стоян Мавродиев за думите му по-рано на заседанието.

Държавата се е ангажирала с тази сделка, отсече лидерът на червените. Сега се чакало решението на Гинка Върбакова дали да се поддаде на шантажа на премиера Борисов или не.

Стоян Мавродиев: ББР няма общо нито с ЧЕЗ, нито с Борисов

Стоян Мавродиев: ББР няма общо нито с ЧЕЗ, нито с Борисов

Българската банка за развитие е важна институция, нейната репутация трябва да бъде пазена

Атанас Костадинов от БСП пък се позова на чешки и други авторитетни медии, според които зад сделката стоят офшорки.

Ние сме на върха на международния скандал, смята той.

На критиките на Корнелия Нинова моментално отговори Стоян Мавродиев.

Теменужка Петкова не се срамува от действията си

Теменужка Петкова не се срамува от действията си

Не трябва да се поставя кабинетът в тази ситуация и да му се извиват ръцете

ББР отрича "Инерком" да е искала финансиране от финансовата институция. Стоян Мавродиев смята, че ЧЕЗ манипулира чешкия премиер и са представяли манипулативна информация. Между фирмата на Гинка Върбакова и ББР имало "едно голямо правно нищо", по думите му.

Банката не е поемала ангажимент към Инерком. При нас няма и лист хартия за тази сделка, поясни Мавродиев.

Репликите бяха разменени в рамките на съвместното заседание на двете комисии по енергетика и контрол над службите в Народното събрание. Заседаинето бе поискано именно от опозицията във връзка със сделката. Изказвания направиха собственикът на Инерком - гинка Върбакова, шефът на КЕВР Иван Иванов, шефът на КЗК Юлия Ненкова, Галя Димитрова, изпълнителен директор на Национална агенция по приходитеКопирано и Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българска банка за развитие, както и ръководителят на ДАНС Димитър Иванов.

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Няма да ни превърнат в марионетка

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха тази сутрин в Министерски съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация.

Цветанов пита защо левицата не е защитила националния интерес

Цветанов пита защо левицата не е защитила националния интерес

Само първоначалните инвестиции 2002-2004 г. са били оценени на над 2 млрд. лв.

Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

Паралелно с това лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че БСП започва да събира подписи от клиенти на ЧЕЗ за внасяне на колективен иск в български или чешки съд.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%