Как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи Техноимпекс? Това попита Гинка Върбакова, която бе изслушана на съвместно заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите в Народното събрание.

В изявлението си Върбакова заподозря различни политически сили, които по думите й са видели в тази сделка възможност за трупане на дивиденти.

"Сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация. Атаките срещу нас са заради политически интереси", заяви тя. Върбакова визира изказването на политически лидер - Как може млада дама от Пазарджик да си купи ЧЕЗ? Именно на този въпрос Гинка Върбакова отговори с контра въпрос: Как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи Техноимпекс?

Въпросът на Върбакова предизвика бурната реакция на левицата.

"От година подготвяме документи за тази сделка", заяви Върбакова. Още повече собственикът на "Инерком" заподозря сценарий за "политически и икономически шантаж" и "груба намеса в инвестиционните намерения на една компания" като информацията за тях била степен на сатинизиране.

Те искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, изкривявайки медийната среда. Това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме. Искаме да опровергаем съмненията, че нямаме биография и опит, заяви Върбакова.

Тя се закани с адвокатите на дружеството да прегледат всички изявления и обидни квалификации, за да търсят правата си.

"Няма да допуснем да ни превръщат в марионетка", заяви Върбакова и декларира, че въпреки произнесените и тиражираните лъжи, екипът й е готов да се срещне с представители на президентската институция, на политическите централи, за да кажат истината.

Върбакова каза още, че едва тази сутрин се е запознала с министър-председателя.

"Ние сме съгласни да включим държавата в сделката, така че тя да има контрол", декларира още тя пред депутатите и припомни, че договорът съдържа дългосрочна забрана за промяна на собствеността.

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Припомняме, премиерът Бойко Борисов и купувачът на ЧЕЗ Гинка Върбакова се срещнаха тази сутрин в Министерски съвет. На срещата Борисов заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Тя отказа да даде информация за банките, които финансират сделката, позовавайки се на конфиденциална информация.

Министърът на финансите Владислав Горнаов заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ. България има и пари, и воля, за да се включи в купуването на ЕРП-то.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствие от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.