Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова няма да натовари българските граждани и няма да бъде плащан през цената на тока. Това увери председателят на КЕВР Иван Иванов по повод продажбата на най-голямото електроразпределително дружество ЧЕЗ на "Инерком".

"В момента енергийните дружества в България работят стабилно", каза още председателят на КЕВР.

Сделката за ЧЕЗ може и да не минава на одобрение през КЕВР

Сделката за ЧЕЗ може и да не минава на одобрение през КЕВР

Електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита, заяви Гинка Върбанова

По думите му комисията може да се намеси, само когато има отклонение от параметрите на издадената лицензия, в случая няма такава, тъй като няма продажба на част от дружеството, а на цялото. Подобна била ситуацията при продажбата на ЕОН на ЕНЕРГО-ПРО.

Иванов обясни, че КЕВР може да се намеси при прелицензиране и тогава, когато се продава обособена част от лицензираното дружество. Иванов бе категоричен, че договорът, който е сключен между ЧЕЗ и Инерком е предварителен. Законодателят е предвидил възможност за намеса на КЕВР и когато се залагат част от активите на дружеството, необходими за извършването на лицензионната му дейност. Дали е направено това, ще стане ясно едва след договора за продажба.

Чешко издание обвързва "Инерком" с две банки
Обновена

Чешко издание обвързва "Инерком" с две банки

Сделката предизвика немалък скандал и в Чехия

Иванов припомни, че на 1 ви юли изтича тригодишният регулаторен период на ЧЕЗ, а до 1 ви март дружеството следва да подаде документите за заявление за цени и бизнес план за следващия регулаторен период.

"Българските граждани и бизнес трябва да бъдат спокойни че няма да има катаклизми при определяне цените на електроенергията на ЧЕЗ и другите електроразпределителни дружества", каза още председателят на КЕВР.

Искам да отбележа, че към момента тече процедурата и сделката не е финализирана, има само предварителен договор. Ако бъде финализирана, КЕВР има много ясни правомощия - превантивен, текущ и последващ контрол. Това се прави да се осигури сигурност на доставките и качество на услугата.

"Заедно с това използвам случая да отбележа предвид на усложнената обстановка в страната - към електроенергийната система се справя безупречно, няма активиран студен резерв", заяви още Иван Иванов.

Корнелия Нинова вади досието за приватизацията на ЧЕЗ

Корнелия Нинова вади досието за приватизацията на ЧЕЗ

Викат премиера Борисов в парламента да обяснява

Припомняме, още вчера купувачът в лицето на Гинка Върбакова обясни, че продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако става въпрос за прехвърляне на акции между ЧЕЗ и "Инерком", няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза. Подобна процедура може да се наложи единствено, ако част от електроразпределителната мрежа се заложи като обезпечения към банката, която финансира сделката.

Вчера чешко издание посочи в свой материал, че част от кредиторите на сделката с ЧЕЗ са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс".

Припомняме, в съобщение до медиите ръководството на Българската банка за развитие потвърди официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ.

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност"

Припомняме, министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставката в края на миналата седмица. Енергийният министър се оттсегли, за да няма съмнение около сделката и заради близките й отношения с Върбакова. Петрова депозира оставката си пред премиера Бойко Борисов, който прое оттеглянето й.

Преди дни стана ясно, че чешката ЧЕЗ одобри сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Опозицията в лицето на БСП реагира остро на сделката. Червените ще питат чешкото правителство по време на посещението на чешкия премиер у нас поемани ли са ангажименти от страна на Бойко Борисов за тази сделка.