Продажбата на ЧЕЗ не изисква одобрението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви преди bTV Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас.

Опозиционни партии в един глас срещу сделката за ЧЕЗ

Опозиционни партии в един глас срещу сделката за ЧЕЗ

Движение 21, "Движение Да България", ЕНП

От КЕВР потвърдиха това - ако става въпрос за прехвърляне на акции между ЧЕЗ и "Инерком", няма основания за доказване на опита на компанията и промяна на лиценза.
Подобна процедура може да се наложи единствено, ако част от електроразпределителната мрежа се заложи като обезпечения към банката, която финансира сделката.

Относно това Гинка Върбакова обясни, ще бъде направено прехвърляне на акции и електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита, а ще се смени само собствеността.
По думите ѝ сделката ще протече по същия ред, по който преди шест години "Енерго Про" купи активите на немската "Еон" в Североизточна България. Върбакова отрече да има намерение да продава ЧЕЗ в близките година-две.

По този начин се оказва, че ако Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката, няма да има пречи пред финализирането ѝ.

Румен Радев загрижен за липсата на информация за ЧЕЗ

Румен Радев загрижен за липсата на информация за ЧЕЗ

Институциите да гарантират интересите на обществото и на държавата

Върбакова заяви още, че не познава нито премиера Бойко Борисов, нито бизнесмена Христо Ковачки. Върбанова обаче отново посочи, че е приятелка и позната с бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова. Петкова не знаела за намеренията на Гинка да купи активите на ЧЕЗ в България.

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Аферата с ЧЕЗ има заряда да свали правителството, тълкува Атанасов