Вероятно ще се стигне до сделка. Така експерт професор Атанас Тасев прогнозира пред БНР евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ на "Еврохолд".

"Работи огромен брой експерти - около 120 души, което означава, че те не купуват котка в чувал и са съвсем наясно за какво става въпрос... Беше декларирано и че парите са осигурени. Самият факт, че излизат на пресконференция пред елита на енергийната общност и обществеността като цяло, показва, че те не блъфират. Усещането, че ще се отиде към сделка е доста реалистично", каза Тасев. 

"Еврохолд": Ако ни спрат за ЧЕЗ, би било национално предателство

"Еврохолд": Ако ни спрат за ЧЕЗ, би било национално предателство

Щe имa дeлa, aĸo cдeлĸaтa бъдe блoĸиpaнa

Дружеството ще търгува енергия на борсата, но в регулация са достъпът и преносът по мрежите, каза той.

Тасев е убеден, че цената на тока, която не зависи от дружеството, ще се променя. "Един от основните фактори, които променят цената, са тези задължителни заплащания на емисиите въглероден диоксид, които при нас почти стигат на годишна база около 1 млрд. лева и то при цена на въглеродния диоксид от 25 евро за тон. Нашите въглищни централи са високоемисионни и на всеки мегаватчас се емитират 1,4 тона", каза Тасев.

Очевидно ще понесем тази тежест, още повече че планът на правителството е с всички възможни средства да се отложи прилагането на европейските изисквания относно затварянето на термоцентралите.

Според председателя на Надзорния съвет на "Еврохолд България" Асен Христов се очаква до 25 дни от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да решат дали да одобрят сделката за покупката на активите на ЧЕЗ България от "Еврохолд". След приключване на сделката акцентите в стратегията на компанията ще бъдат въвеждането на дистанционно отчитане на електромерите и специализирана система за бързо отстраняване на авариите:

"Това са две от нещата, които смятаме да внедрим, и смятаме, че това, доколкото става въпрос за софтуер и обучение на хора, това са, може би, най-бързите неща, които бихме могли да направим. Надяваме се още в рамките на първата година, след като ние закупим дружеството".

Георги Миков, член на Енергийния борд на "Еврохолд", от своя страна съобщи, че компанията планира инвестиции в електроразпределителната мрежа в размер на 270 млн. лева в периода до 2020 година и още 260 млн. лева през следващия регулаторен период.

Припомняме, "Еврохолд" влезе в сделката за ЧЕЗ през април, след като КЗК отстрани "Инерком" от процедурата.

На 20 юни 2019 г. "Eвpoxoлд Бългapия" купи ЧЕЗ.

Cпopaзyмeниeтo мeждy двeтe ĸoмпaнии идвa cлeд дълги пpeгoвopи мeждy чeшĸoтo дpyжecтвo и бългapcĸaтa "Инepĸoм".

През август "Еврохолд България" подаде искане в антимонополната комисия за сделката с ЧЕЗ. Към момента няма окончателно разрешение.

Именно новината, че "Инерком" иска да купи ЧЕЗ предизвика скандал и в правителсвото, и в българското общество. Bъпpeĸи пъpвoнaчaлнaтa cдeлĸa, пpидoбивaнeтo бe cпpянo oт Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa cлeд шyмнo пpoтивoпocтaвянe oт пoчти вcичĸи пoлитичecĸи cили. Лично познанство между шефката на "Инерком" Гинка Върбакова и енергийният министър Теменужка Петкова бе повод министър Теменужка Петкова да си подаде оставката, която обаче не бе приета.

Обвинения за тъмна сделка бяха отправени и при новината, че "Еврохолд" преговаря с ЧЕЗ.

"Eвpoxoлд" oбявяват, чe ca cъздaли cъвeт oт eĸcпepти c мeждyнapoдeн oпит, ĸoйтo щe ĸoнcyлтиpa пpoцeca пo интeгpaция нa дeйнocттa нa ЧEЗ Бългapия в cтpyĸтypaтa нa xoлдингa.

Ocвeн тoвa "Еврохолд" ce e дoгoвopилa виcшият мeниджмънт нa ЧEЗ Бългapия EAД, в тoвa чиcлo и изпълнитeлният диpeĸтop нa дpyжecтвoтo, дa ocтaнe в ĸoмпaниятa, зa дa ce гapaнтиpa плaвeн пpexoдeн пepиoд в yпpaвлeниeтo.

Cтpyĸтypaтa нa ЧEЗ Гpyп в Бългapия вĸлючвa eлeĸтpopaзпpeдeлитeлнoтo дpyжecтвo ЧEЗ Paзпpeдeлeниe Бългapия AД, ĸoмпaниятa зa oбщecтвeнo cнaбдявaнe c eлeĸтpoeнepгия и лицeнзиpaн тъpгoвeц ЧEЗ Eлeĸтpo Бългapия AД, лицeнзиpaния тъpгoвeц нa eлeĸтpoeнepгия ЧEЗ Tpeйд Бългapия EAД, ĸoмпaниятa зa ІТ ycлyги ЧEЗ ИKT Бългapия EAД, фoтoвoлтaичния пapĸ Фpи Eнepджи Πpoджeĸт Opeшeц, дpyжecтвoтo зa пpoизвoдcтвo нa eлeĸтpичecтвo oт биoмaca Бapa Гpyп и ЧEЗ Бългapия EAД, ĸoятo ĸoopдиниpa и yпpaвлявa дeйнocттa нa вcичĸи дpyжecтвa нa гpyпaтa в cтpaнaтa.

Припомняме, след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който прехвърли и границите на страната към Чехия.

В рамките на скандала в българския политически живот по едно време беше лансирано и желанието на държавата да се включи в сделката. Това стана по време на среща на Гинка Върбакова в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и министрите Дончев и Горанов. След това обаче идеята не получи развитие и уточняване.

По искане на БСП в парламента бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ, която обаче завърши работа със заключението, че й е необходима още информация.

От БСП организираха и подписка в цяла България с искане държавата да си върне контрола над ЕРП-та.

През юни 2019 г. Комисията за финансов надзор (КФН) започна проверка в холдинга.