Парламентът единодушен за създаването на анкетна комисия за сделката с ЧЕЗ. Предложението е на левицата. Според Драгомир Стойнев парламентът като върховен орган трябва да проучи казуса, за да се изчистят съмненията около продажбата на чешката компания. Иначе той не пропусна да подчертае пред управляващите, че за БСП има много неясноти около продажбата.

Червените искат комисията да е съставена на паритетен принцип с по двама депутати от ПГ. Цветан Цветанов се съгласи, изтъквайки че ГЕРБ винаги са били за прозрачност.

Борисов подкрепя създаването на анкетна комисия за ЧЕЗ

Борисов подкрепя създаването на анкетна комисия за ЧЕЗ

Нека в парламента всичко стане ясно

Тази комисия щяла да установи, че няма нищо нередно. Мнозинството подкрепи левицата и в предложението създаването на комисията да е точка първа от дневния ред на законодателния орган.

БСП предлагат в комисията да влязат социалистите  Таско Ерменков и Крум Зарков, а за председател Жельо Бойчев. Герберите излъчиха Делян Добрев, Валентин Николов и Димитър Лазаров. Патриотите излъчиха Петър Петров, Николай Александров и Александър Сабанов. Хората на ДПС са Рамадан Аталай, Сергей Кючуков, Елхан Кълков. Воля излъчиха Полина Цанкова, Албена Найденова и Пламен Христов. Комисията ще работи един месец.

Герберите предложиха освен продажбата на ЧЕЗ да се проучи и приватизацията на ЕРП-то.

Драгомир Стойнев чак се смути от пълния консенсус в зала между управляващи и опозиция. Само на ДПС новата добавка за приватизацията не им хареса. Рамадан Аталай не харесва, че парламентът ще проучва сделка на друга държава. Патриотите пък искат не десет, а петнайсет депутати да проучат сделката, което бе подкрепено.

Държавата не може да помогне на Гинка Върбакова

Държавата не може да помогне на Гинка Върбакова

Теменужка Петкова вижда изкуствено напрежение за "ЧЕЗ"

Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова, заяви енергийният министър Теменужка Петкова днес. "Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министърът. Изкуствено се е създало напрежението за сделката с "ЧЕЗ", изтъкна Петкова. Три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията, обясни тя.

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца, след като миналата седмица Гинка Върбакова беше на разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандалът със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на "Инерком България" и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП обявиха, че стартират подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От интервю на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.

Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев категорично отречетакова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник "Лидове новини" Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ.