На правителствата "Борисов" 1, 2 и 3" не е правено официално предложение за сделката с активите на ЧЕЗ в България. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на интервюто, дадено от представителя на ЧЕЗ Томаш Плескач за чешкия вестник "Лидове новини". В него Плескач твърди, че на българското правителство е предлагано да влезе в сделката но са последвали многократни откази.

Енергоразпределително дружество не се купува, както се купува автомобил, велосипед или мотоциклет, подчерта Дончев.

"То не се решава с разговор в някое кьоше, това се прави с писмо. Аз подобно писмо не съм чел и не съм виждал. Говоря за кабинетите, в които съм имал честта да участвам. Ако подобно предложение е правено в други правителства, служебни, това на Орешарски, това е съвсем друг въпрос, но ще се провери дали други правителства са получавали подобни предложения. Нашето не е." - поясни вицепремиерът.

Той отказа да коментира възможността да са водени неофициални разговори:
"Аз не мога да диря сметка кой на кого, бил той политик или държавен чиновник в кое кафе или на някой ъгъл е шепнал нещо."

Правителството никога не е водило война с който и да било бизнес - малък, голям, чужд или български, още повече такива емоционални категории като отмъщение, посочи Дончев

ЧЕЗ: Предлагахме българското правителство да влезе в сделката, отказаха ни

ЧЕЗ: Предлагахме българското правителство да влезе в сделката, отказаха ни

Интервю на Томаш Плескач, представител на компанията…

Той коментира и протестите, инспирирани от АБВ и БСП по повод на сделката: "Не очаквайте от мен да бъда дотолкова дебелокож да подценявам която и да е форма на обществено недоволство, особено когато е под прозорците ми, макар че в конкретния случай това си беше изнесено заседание на парламентарната група на левицата, плюс приятели."

Вицепремиерът изрази загриженост не заради самия факт на протестите, а заради антиевропейската им риторика:
"Разбира се, всеки има право да организира протести, включително политически, какъвто беше днешният. Ако нещо ме притеснява, това е по-скоро радикалната реторика, свързана с послания против ЕС. Ако продължаваме така, скоро въпросът няма да е даже кой да управлява, а ще може ли изобщо да се управлява, защото се получава така, че опозицията системно унищожава целия инструментариум на държавността, с който могат да се правят политики. ЕС вече е лош, това е ясно. Не бива да се слушат гласовете от чужбина, макар че ние сме членове на ЕС и трябва да спазваме европейското законодателство като минимум."

"После - щом е концесия е нещо лошо, конвенция, в последно време по дефиниция е нещо лошо, обществена поръчка е нещо лошо, европейски пари - това са пари за крадене, без ефект, това е обезателно далавера. Като изброим още три-четири сфери, където са насочени ударите върху опозицията, простете, но то не остана управленски инструментариум, с който някой може да управлява, да прави политики. (...) Разбирам, че образно казано трябва да се стреля по екипажа и по капитана, но трябва да се пази лодката, защото ние друга лодка нямаме, имаме една държава." - предупреди Томислав Дончев.

Ако в нечия глава се прожектира римейк на събитията от 2013 г., няма причина да се случи същото, категоричен беше той.

По думите му, разговорът с Гинка Върбакова е бил изключително интелигентен със спокоен тон, тя е показала бизнес грамотност и с лекота е коментирала детайли около дружеството си и самата сделка.

Искането държавата да участва в сделката е продиктувано от това, че тя трябва да се намеси и да гарантира спокойствието на всички хора, които с основание или без основание са тревожни, поясни вицепремиерът.

Борисов е поискал пълен контрол - 100% от собствеността на дружеството. "Коментирани са от 34% до пълната собственост - категоричен отговор от нейна страна нямаше и то не за друго, а защото е нужно и съгласието на този, който продава." - каза в заключение Дончев.