Българската Банка за развитие не е кредитирала "Инерком", не е отпускала банкови гаранции, нито за закупуване на дялове на ЧЕЗ, нито за рефинансиране на заеми. Нито един лев на Българската банка за развитие не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. Това заяви Стоян Мавродиев по време на съвместното заседание на Комисията по енергетика и комисията по контрол на службите.

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Как може млада дама на 28 г. от Крушовица да си купи Техноимпекс, пита Върбакова

Няма да ни превърнат в марионетка

По думите на Мавродиев няма каквито и да е действия по разглеждане на подобна сделка. Той бе категоричен, бе банката не е кредитирала или издавала банкови гаранции по тази сделка просто защото пред такъв казус Българската банка за развитие не е била изправена.

Мавродиев припомни, че Българската банка за развитие е важна институция. "Нейната репутация трябва да бъде пазена. Това не е партийна банка." Той опроверга твърденията, че зад Банката за развитие стои премиерът Бойко Борисов, като изтъкна, че нито веднъж Борисов, нито принципалът - министърът на икономиката - не са влияли в ежедневната дейност на банката. "Има Надзорен съвет на принципала, който одобрява всички наши сделки над 5 млн. лв. Такива решения няма", отсече той.

Той настоя подобна спекулация да бъде прекратена и да не се профанизира дебата. Българската банка за развитие спазва всички най-добри практики и тя трябва да бъде ефективна и конкурентна, но за целта тя трябва да има добра репутация. "Вярвам, че вие ще помогнете за това."

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

БСП търси подписи за спиране на сделката за ЧЕЗ

3 милиона български граждани на колене пред Гинка

Припомняме, Българската банка за развитие отрича за втори път участието си в сделката за ЧЕЗ България. В съобщение до медиите от 25 февруари, неделя, ръководството на ББР потвърди официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания "Инерком".

Според информация от чешки медии обаче банката има участие в сделката

По време на заседанието на Комисията по енергетика и комисията по контрол на службите лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази съмнение, че банката е ангажирана по сделката. Тя намекна, че според документа от чешката страна, който премиерът Бойко Борисов завел в секретното деловодство на Народното събрание, се посочвало нещо друго относно ББР.

Андрей Бабиш отрече да е пращал на Борисов документи за ЧЕЗ

Андрей Бабиш отрече да е пращал на Борисов документи за ЧЕЗ

Правителството пък твърди, че данни за сделката са пристигнали у нас