Само няколко дни след подписването на договора за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, несигурността на сделката се увеличава - българската компания "Инерком България", която трябва да заплати 8.5 млрд. чешки крони, всъщност не разполага с тези средства и те трябва да се предоставят по друг канал. Това посочва чешкото издание Lidové noviny (LN).

Сделката за ЧЕЗ може и да не минава на одобрение през КЕВР

Сделката за ЧЕЗ може и да не минава на одобрение през КЕВР

Електроразпределителната мрежа няма да бъде залог по кредита, заяви Гинка Върбанова

Според медията в офертата на българската компания се посочва, че финансирането ще дойде по три канала: собствени средства, банкови гаранции и договори за креди с офшорни компании. "Собственикът на българската компания Гинка Върбакова през последните дни гарантира в българските медии, че банката е чуждестранна и с добра репутация, но не разкрива името ѝ".

Според проучване на Lidové noviny (LN) чешките власти разполагат с информация, че финансирането от "Инерком" ще стане по следния начин - основната сума ще бъде на обща стойност от 260 млн. евро, които се равняват на около 6.5 млрд. чешки крони. Тази сума ще бъде осигурена от 2 частни банки - УниКредит Булбанк, която ще отпусне 180 млн. евро, и Първа инвестиционна банка, която ще отпусне 80 млн. евро.

Според материала представители на "Инерком" са посочили и че Българската банка за развитие ще се грижи за рефинансирането на вече съществуващи заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Припомняме, вчера изданието посочи в свой материал, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс". По думите на Веселин Вачков от медията една от офшорните фирми се казва Score Trade и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Другата фирма - Global Victory Trust.

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Конкретната роля на премиера Борисов в сделката е в сферата на спекулациите

Друга компания, която отговаряла за един от споменатите банкови заеми, е "Евро стар" ООД. Според чешкото издание собственик на фирмата е Паата Зурабиевич Гамгонеишвили.

Веселин Вачков е категоричен, че неразрешените финансови измерения на сделката пораждат много съмнения относно прозрачността на продажбата на активите на ЧЕЗ в България.

Чешкото издание акцентира и че съмнения около сделката възникват и във връзка с участието на Българската банка за развитие.
Припомняме, в съобщение до медиите ръководството на Българската банка за развитие потвърди официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания "Инерком".

ББР отговори на БСП: Нямаме участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

ББР отговори на БСП: Нямаме участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Разпространяването на непотвърдена информация може да бъде наказуемо

Изданието отбелязва, че сделката стана основното политическо събитие в страната. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов каза, че сделката се разследва от няколко органа.

Според изданието премиерът в оставка на Чешия Андрей Бабиш е поискал ръководството на ЧЕЗ да обясни на Надзорния съвет всички обстоятелства около продажбата на активите си в България.

Опозиционни партии в един глас срещу сделката за ЧЕЗ

Опозиционни партии в един глас срещу сделката за ЧЕЗ

Движение 21, "Движение Да България", ЕНП

Във връзка с информацията в чешката медия и в отговор на запитване на БНР от "УниКредит Булбанк" са заявили, че няма да коментиарт тървоските си взаимотношения. От банката нито потвърждават, нито отричат да имат участие в сделката за активте на ЧЕЗ у нас. 

За money.bg от ПИБ също коментираха въпроса. На официалното запитване от банката са посочили, че "ПИБ не е поемала ангажименти за финансирането на сделката".