Богатите и влиятелните хора и политици по света обичат данъчните убежища и използват всяка възможност, за да скрият част от доходите си, съобщава в. „Гардиън”.

Завесата се повдига след като стана възможно от една от най-потайните адвокатски фирми в света – панамската „Мосак Фонсека” да изтекат над 11,5 млн. секретни документа.

Документите са изпратени на германския вестник „Зюддойче цайтунг“ (Suddeutsche Zeitung). Той от своя страна е сезирал Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ).

Става въпрос за 2,6 терабайта данни, 11,5 милиона документи и 214 хил. „кухи“ компании. Тези данни се анализират от 107 медии и неправителствени организации по света.

Документите покриват работата на „Мосак Фонсека”, ден по ден, през последните 40 години, казва директорът на ICIJ – Джералд Райл.

„Мисля, че това може би ще е най-големият удар по офшорния свят“, коментира Джералд Райл.

Как с „Россия” Путин стана богат

Как с „Россия” Путин стана богат

Разследването е установило

По традиция документите отново показват машинациите на сатрапите от Близкия изток като Муамар Кадафи, Хосни Мубарак и  сирийският президент Башар Асад.

Освен това се разкрива как един от близките съратници на Владимир Путин - Сергей Ролдугин използва банката „Россия” и офшорни компании, за да „препере парите” на силния човек в Кремъл. Става дума за 2 млрд. долара, отбелязва Би Би Си.

Двамата се познават от младежките години и Ролдугин е кръстник на една от президентските дъщери. На хартия, той е спечелил стотици милиони долари от подозрителни сделки.

Банката "Россия" е в списъка с организации, на които са наложени американски и европейски санкции след анексирането на Крим от Русия.

Офшорното замитане на следите започвало в Панама, минавало през Русия и Швейцария, за да завърши в Кипър.

Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков заяви, че ще коментира появилите се информации по-късно.

Само преди седмица Песков заяви, че срещу Путин се готви информационна атака без да дава повече подробности.  

Премиерът на Исландия прекъсна интервю след въпрос за Панама гейт

Премиерът на Исландия прекъсна интервю след въпрос за Панама гейт

Сигмундур Гунлаугсон заяви

Други 29 милиардера от списъка на сп. „Форбс” правят компания на политиците от световна величина в опита им да скрият парите си.

Едуард Сноудън окачестви в Туитър разследването като най-голямото изтичане на документи в историята на журналистиката.

"Това е моментът, в който журналистиката е толкова гореща, че стопява сървърите", написа Сноудън по повод един от информационните сайтове, който публикува информацията. Създаденият за целта сайт „Панама документи” блокира от полунощ българско време.

Порошенко чрез офшорки спасявал фирмата си Roshen

Порошенко чрез офшорки спасявал фирмата си Roshen

Проблемът е, че в данъчните си декларации

Изтеклите документи показват, че от укриването на данъци не са пощадени и тези лидери, които прегърнаха борбата с корупцията като своя основна политика. Членове на семейството на китайския лидер Си Дзинпин са използвали данъчни убежища. Документите водят и до Петро Порошенко, който сам се провъзгласи са лидер на демократичните реформи и борец с корупцията. На неприятни въпроси ще трябва да отговаря и британския премиер Дейвид Камерън за действията на своя баща.

Футболистът Лионел Меси също е замесен в скандала заедно с члена на комисията на ФИФА по етика Педро Дамиани. Актьорът Джеки Чан също се е възползвал от услугите на панамската компания.

И Платини криел пари в Панама

И Платини криел пари в Панама

Меси вече е разследван

Голяма част от клиентите на панамската компания са хора, които се намират в черния списък на САЩ за тяхната търговска дейност с мексиканските наркокартели или подкрепящи терористични организации и режими.

Дори на пръв поглед малка компания „Мосак Фонсека” е разполагала с офиси в Маями, Хонконг, Цюрих и други 35 места по света.

Според документи премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон е скрил инвестиции за милиони в исландски банки под прикритието на тайна офшорна компания. Гунлаугсон и съпругата му купили компанията през 2007 г., но той не е декларирал това, когато е влязъл а парламента през 2009 г., а малко по-късно продал на жена си 50% от компанията за 1 долар. Гунлаугсон твърди, че не е направил нищо незаконно.

През май ще четем пълните досиета на Панама гейт

През май ще четем пълните досиета на Панама гейт

14 000 клиенти са използвали услугите

Позовавайки се на данните, в. „24 часа“ пише, че най-малко „50 компании, шест фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от различни места в България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Ангила, Панама и Британските Виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати или ликвидатори.

14 000 клиенти са използвали услугите на „Мосак Фонсека”. Близо 214 000 компании са замесени в схемата на изпиране и скриване на пари. Компанията е работила с всички известни данъчни убежища.

Дузина световни лидери и 178 политици са замесени в схемата за пране на пари. Сред тях са и членове на ФИФА.