Германските федерални провинции призоваха медиите да позволят на прокуратурата да проучи всички детайли около аферата Panama Papers („Документите от Панама”), при която беше разкрито как офшорни фирми са били използвани за укриване на богатство от богатите и влиятелните хора по света, съобщава „Ройтерс”.

Скандалът избухна в началото на април, след като германският вестник „Зюддойче цайтунг” разкри, че е получил достъп до 11,5 млн. документа, изтекли от базираната в Панама адвокатска кантора „Мосак Фонсека” и след това ги е споделил с повече от 100 други международни медии, както и с Международния консорциум на разследващите журналисти.  

От „Зюддойче цайтунг” изтъкнаха обаче, че няма да предоставят документите на властите, тъй като това би нарушило принципите за защита на източниците и свободата на медиите.

Германският Бундесрат, горната камара на германския парламент, в който са представени 16-те федерални провинции, в петък прие решение, призоваващо „Зюддойче цайтунг” и Международния консорциум на разследващите журналисти да предадат документите. Данъчната администрация в Германия се управлява от провинциите.

Ако масивите от данни от „Документите от Панама” не са достъпни, тогава ние не можем да направим каквито и да е изводи”, подчертава финансовият министър на провинция Долна Саксония Петер-Юрген Шнайдер.

Правителствата по света разследват възможни финансови злоупотреби от известни личности и корпорации, след като подробности за стотици хиляди клиенти изтекоха от „Мосак Фонсека”, която е създала около 250 000 дружества през последните четири десетилетия.

Международният консорциум на разследващите журналисти в четвъртък обяви, че няма да участва в криминалното разследване, провеждано от американското правосъдно министерство. Консорциумът все още не е публикувал много от изтеклите документи от панамската адвокатска кантора.