Мистериозна офшорка, регистрирана през октомври 2005 г. в Панама, е решила да отпусне до 3,5 млн. евро на двете си български дружества през март 2007 г. Управителки на българските фирми по онова време са Моника Добринова - бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо и сестра ѝ Десислава Дишлиева.

Това съобщава "24 Часа", единствен български медиен партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти. 

Парите според решение на директорите на офшорката Mountfield Properties е трябвало да бъдат за “погасяване на дългове към кредитори”.  Не е ясно и дали парите са пристигнали в България.

Добринова и Дишлиева на този етап отказват коментар.

На 15 юни 2007 г. от клетка №649 в сейф на софийския трезор “Финтех” на бул. “Евлоги Георгиев" с протокол на Националната следствена служба са иззети 3 083 800 евро кеш.

Формално наемател на сейфа е друга жена, но собственик на парите са Десислава Дишлиева и фирмата й “Пам Пропърти", която има хотели и недвижими имоти. Това обяснила самата тя в показанията си в досъдебното производство, образувано по случая.

Обискът е заради разследването за пране на пари срещу Брендо. Следователите установяват и точната дата, на която парите са сложени в сейфа - 24 април 2007 г. - датата, на която е убита свекървата на Дишлиева Йорданка Запрянова.

Срещу Дишлиева започва ново разследване за пране на пари. Според обясненията й сумата е от сделки с недвижими имоти. Въпреки това от прокуратурата запорират милионите и ги вкарват в специална сметка в БНБ.

Делото обаче е прекратено и е върнато на прокуратурата няколко пъти, защото тя не е запозната с материалите.

Разследването се точи 7 г. В края на 2013 г. тя се възползва от промяна в закона, според която вечният обвиняем вече не съществува.

Делото срещу балдъзата на Брендо е прекратено на 31 юли 2014 г. На 17 октомври съдът връща с определение веществените доказателства в размер на 3 083 800 евро на Дишлиева и фирмата “Пам Пропърти”. Следва молба на Десислава Дишлиева да върнат парите, но това не се случва.

През март тази година, съдът в Италия за втори път потвърди 20-годишната присъда на Евелин Банев - Брендо за организиране на наркотрафик. За същото престъпление той се разследва и в Румъния.

У нас той е подсъдим за пране на над 20 млн. лева от наркотрафик, за което на първа инстанция получи присъда от 7 години и половина затвор. Наказанието му обаче бе отменено през 2014 г. от Софийския апелативен съд, след което пВърховният касационен съд пък отмени това решение и върна делото за ново разглеждане на втора инстанция.

Други известни български имена, които по-рано изплуваха от "Досиетата от Панама", са Тодор Батков, Петър Манджуков, Евгения и Николай Баневи и бившият шеф на Българската външнотърговска банка Чавдар Кънчев.