Адвокатската фирма, която е в центъра на аферата „Панамските документи”, реши да затвори свои офиси на британските територии Джърси, остров Ман и Гибралтар, пише „Гардиън”.

„Мосак Фонсека” „ще прекрати операциите” на тези територии, „но ние ще продължим да обслужваме всички наши клиенти”, се отбелязва в съобщение на кантората.

Това решение е взето с голямо съжаление, тъй като „Мосак Фонсека” имаше присъствие в тези райони повече от 20 години, допълват от базираната в Панама компания.

Затварянето на клоновете е част от стратегия за „консолидиране на нашата мрежа от услуги”, пояснява се още в съобщението.

Скандалът "Панамските документ" се разрази преди близо 8 седмици. Тогава стана ясно, че много известни лидери, политици, богаташи и престъпници използват сенчести компании, за да укриват доходите си от данъци.

Въпреки че офшорните компании не са незаконни, внезапното разпространение на информацията привлече вниманието на редица правителства по света заради възможно укриване на данъци и пране на пари.