Финансовите министри на страните членки на ЕС одобриха серия от мерки за борба с използването на методи за укриване на данъци, съобщава „Франс прес”.

Стъпките са във връзка със скандала с „Панамските документи”.

Чувството за неотложност е определено много по-голямо”, каза Йерун Дейселблум, финансов министър на Холандия, която държи ротационното председателство на ЕС.

Толкова сме заети да се съревноваваме помежду си...,че големите компании не са склонни да плащат данъци, изтъкна Дейселблум, който също е ръководител на Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната.

28-те страни членки на ЕС са „ангажирани да затворят вратичките”, добави той.

Една от мерките е съюзът да предложи съвместен списък с офшорните зони, за да се изобличат юрисдикции, използвани от европейци и компании с цел укриване на данъци или плащане на по-малко данъци.

Има единодушна подкрепа Европа да създаде собствен списък с офшорните зони до края на лятото, заяви от своя страна икономическият еврокомисар Пиер Московиси.

„Франс прес” отбелязва обаче, че това начинание е изправено пред сериозни пречки, тъй като държавите в ЕС имат индивидуални списъци, базирани на различни критерии.

Министрите също подкрепиха предложение за автоматичен обмен на информация с цел изобличаване на реалните собственици на сенчести компании.

Миналата седмица Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания разкриха мерките по време на разговори на Г-20 във Вашингтон.

Дейселблум разкри още, че следващата седмица ЕС ще започне разговори за приемане на нови правила, принуждаващи големите компании, действащи в ЕС, да разкриват печалбата си във всяка страна членка.