Тази седмица се очаква натиск върху президента на Исландия, след като  документи показват, че част от финансовото състояние на жена му е било укривано в офшорна зона, пише „Гардиън”.

Олавур Рагнар Гримсон, който е държавен глава на страната от 20 години насам, изненада мнозина миналият месец, обявявайки, че ще се бори за преизбиране след края на петия мандат. Решението му е в отговор на скандала с „Панамските документи”, който принуди премиера на държавата да подаде оставка.

Новият премиер на Исландия встъпи в длъжност

Новият премиер на Исландия встъпи в длъжност

Сигурпур Инги Йохансон положи клетва

Сега има „силно искане за стабилност и опит”, заяви 72-годишният държавен глава, който е на път да спечели нова победа според проучвания.

Говорител на президента обяви, че Гримсон не е запознат с финансовите дела на съпругата си Дорит Мусайеф. Адвокатите на Мусайеф заявиха, че всичко е законно.

Бившият премиер Зигмундур Гунлаугсон подаде оставка няколко дни след разпространяване на информация от медии, че той и жена му са имали компания на Британските Вирджински острови.

Седмици по-късно Гримсон, който похвали разкриването на информация изтъкна, че няма да има подобни разкрития за офшорни сметки, свързани с неговото семейство.

Но разкритите документи показва, че първата дама на Исландия е в списък с имената на трима членове на семейство Мусайеф, които съвместно притежават компанията Jaywick Properties Inc. на Британските Вирджински острови. Тя също така се облагодетелствала от Moussaieff Sharon Trust.

Дорит Мусайеф е с британски и израелски паспорт.