Американският президент Барак Обама предприе действия срещу укриването на данъци на международно ниво в отговор на скандала с „Панамските документи”, пише „Гардиън”.

Белият дом обяви серия от инициативи, включително президентът ще предприеме мерки за затваряне на законодателните вратички, използвани от чужденци в САЩ. Обама призова Конгреса да прокара съответното законодателство.

Въпреки че последните инициативи могат да се натъкнат на политически препятствия заради президентските избори, пакетът от мерки е най-силният отговор от разкриването на „Панамските документи” насам.

През последните седмици разкритите така наречени „Панамски документи” – милиони документи, които разкриват използването на сенчести офшорни компании, изкараха наяве проблеми, свързани с незаконни финансови дейности и укриване на данъци, отбелязва в съобщение Белият дом.

В съобщението се допълва, че САЩ ще предприемат действия за предотвратяване на подобни незаконни практики на местно ниво и на международно ниво в сътрудничество с партньорите.

Фокусът на Белия дом е насочен към приемане на регулации за увеличаване на прозрачността като инструмент за предотвратяване на данъчни злоупотреби.

Сред мерките са: незабавни действия в борбата срещу прането на пари, финансирането на тероризъм и избягване плащането на данъци с по-строги правила за прозрачност; приемане на финансови правила, затварящи вратички, които позволяват на чужденци да извършват незаконни финансови практики със сенчести компании в САЩ и стриктни правила „проверка на клиент” от банки, работещи с пари от името на клиенти.

Финансовото министерство на САЩ и Белият дом също призовават Конгреса да приеме детайлни мерки за директно справяне с проблеми, свързани с укриването на данъци в офшорни зони.