Панама ще приеме международни стандарти за данъчно отчитане и участие в автоматичен обмен на данъчна информация до 2018 година. Това обяви президентът Хуан Карлос Варела, цитиран от „Ройтерс”.

Страната попадна под светлините на прожекторите след разкритията, които произтекоха от „Панамските документи”.

„За да предотвратим нелегалното използване на панамски финансови системи, ние ще си сътрудничим с други държави за подобряване на прозрачността”, заяви Варела пред японска медия по време на посещението си в Токио.

Членовете на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които са помогнали за установяването на схема за обмен на информация, ще посетят Панама още тази седмица. Те ще обсъдят специфични методи за споделяне на информация.

Споразумението за автоматично прехвърляне на данъчна информация, към което са се присъединили 100 държави, предстои да влезе в сила през 2017 година.

Изтичането на хиляди секретни документи от панамска адвокатска фирма по-рано този месец подчерта неуспеха на Панама да сътрудничи с международните усилия за ограничаване укриването на данъци от страна на богатите и силните.

Коментарът на президента на Панама идва, след като шефът на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Хосе Анхел Гуриа заяви, че Панама е решила да приеме международните стандарти за данъчно отчитане.

Панама също ще създаде комитет, състоящ се от 6 до 8 местни и чуждестранни експерти. В рамките на 6 месеца те ще трябва да направят панамската финансова система по-прозрачна, обясни още Хуан Карлос Варела.