През май ще четем пълните досиета, изтекли от панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека”, предаде АП.

Международният консорциум на разследващите журналисти, организация с идеална цел, базирана във Вашингтон, съобщи, че ще публикува в началото на идния месец пълния списък с компаниите и лицата, свързани с разследването на изтеклите документи за финансовите машинации на богатите и известните.

Особено внимание е отделено на „сложните доларови офшорни сделки за милиони, които канализират богатство и власт към мрежа от хора и компании, тясно свързани с руския президент Владимир Путин. Той е успял да спечели $2 млрд.

14 000 клиенти са използвали услугите на „Мосак Фонсека”. Близо 214 000 компании са замесени в схемата на изпиране и скриване на пари. Компанията е работила с всички известни данъчни убежища.

Дузина световни лидери и 178 политици са замесени в схемата за пране на пари. Сред тях са и членове на ФИФА. Изключение не прави политическия елит на Саудитска Арабия, Китай, Северна Корея, Украйна и Великобритания.

Други 29 милиардера от списъка на сп. „Форбс” правят компания на политиците от световна величина в опита им да скрият парите си.