24 часа

Поне 150 българи и фирми в #Panama Papers

Поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови.

„Труд”

Нова система изчислява цената на билетите според разстоянието

Нова система за таксуване на пътниците в градския транспорт в София планира да въведе Столичната община до 1 година. Идеята е цената на билетите да се определя според пропътуваното разстояние или според времето, прекарано в транспортното средство. Сега столичани плащат един лев за пътуване независимо дали се качват в автобуса за 1 или за 10 спирки.

„Стандарт”

Само 40 бежанци работят у нас

Бежанските лагери в страната ни са заети от мигранти само на 1/3 от капацитета им. Бегълците от военните кофликти в Близкия изток обикновено заобикалят страната ни по пътя си към Западна Европа. Гръцкото правителство очаква хаос заради влизането в сила на европейското споразумение с Турция.

Едва 40 от бежанците у нас работят и са се хванали сами да изкарват прехраната си. Някои от тях се трудят като шивачи, други - като златари. Повечето обаче са в дюнерджийниците на Аладин. От Агенцията по бежанците пускат обяви, за да намерят препитание и на други. Истината е обаче, че българите трудно възприемат сирийци или афганистанци да работят при тях, смятат експертите.

 „Монитор”       

Мигранти броят по 10 бона за BG гражданство

Мигранти броят по 10 хил. лв., за да станат български граждани. Чужденците търсят посредници най вече в района на столичния булевард „Мария Луиза“, където има най-голяма концентрация на вече получили разрешение за пребиваване в страната ни. Това са предимно чужденци, които повече от 10 години живеят в България, запознати са с нашето законодателство и имат достатъчно контакти в институциите.

Първата част от изискването е чужденецът да получи разрешение за постоянно пребиваване на територията на страната от МВР. Три години по-късно той може да подаде молба за натурализация в Министерството на правосъдието и да придобие българско гражданство, което му отваря вратите на ЕС. За целта обаче трябва да отговаря на няколко условия. Улеснение представлява и сключването на брак с българка. Тогава документите са му почти гарантирани.

„Сега”

Приходите от ДДС при фирмени активи за лично ползване са нищожни

Големите очаквания за извънредни приходи от облагането с ДДС на ползването на фирмени активи за лични нужди катастрофираха в реалността. За първия месец, в който фирмите декларираха налога, в хазната е постъпила пренебрежима сума - около 1.3 млн. лв., научи "Сега". Ако това темпо се запази през цялата година, ефектът от въвеждането на новите правила ще е в пъти под прогнозирания от МФ. Въпреки скромния ефект и острите критики срещу неясния и сложен начин за администриране на данъка МФ не бърза да променя режима.

Март бе първият месец, в който фирмите подаваха новите формуляри за ДДС с включена изрична графа за облагане на личното ползване. Крайният срок за подаване на декларациите бе 14 март.

„Дума”

18 партии начертаха алтернатива

Представителите на 18 опозиционни партии у нас - леви, левоцентристки, екологични и комунистически, се обединиха около тезата, че със сегашния курс на управление България загива и категорично е необходима промяна на сегашната власт. Това стана по време на дискусия "Има ли алтернатива настоящото управление?".

Лидерът на БСП Михаил Миков бе категоричен, че трябва да има алтернатива за излизане от дълговата спирала, за намиране на средства за развитие на частния сектор в България, за увеличаване на

заплащането на труда с темпове, които да ограничат постоянната трудова миграция. Според него с ефективна политика доходите могат да се променят.

 „Капитал дейли”

София ще плати 20 млн. лв. за нова билетна система за градския транспорт

Новата система трябва да включва валидатори и устройства за продажба на електронни билети във всяко превозно средство, както и автомати за издаване и зареждане на билетите в пунктовете на ЦГМ. Ще бъдат поставени видеокамери във всички автобуси, тролейбуси и трамваи, както и на местата за продажба на билети.

Ще трябва да бъде създадено и мобилно приложение за маршрутите и разписанията на градския транспорт, чрез което също да могат да се купуват билети. Преди година Центърът за градска мобилност пусна приложението SofiaTraffic със същата цел. Чрез него обаче не могат да се купуват електронни билети.

„Новинар”

И черешовата реколта пред провал

Българските плодове тази година ще бъдат в ограничено количество по пазарите.

И черешовата реколта у нас е пред провал заради лошото време. След като земеделци предупредиха, че цялата силистренска продукция от кайсии може да бъде унищожена, стана ясно и че легендарната кюстендилска череша ще бъде дефицит.

"50 процента от ранните и средно ранните сортове в региона са съсипани", съобщи за "Новинар" Евгени Слишков, който е производител на череши в Кюстендил.