Президентът Румен Радев е загрижен от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката. 
Темата е обсъдена на работна среща на "Дондуков" 2 на държавния глава с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.
Освен актуалния въпрос в енергийния сектор, сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията "Инерком България", президентът Радев е обсъдил с Иван Иванов и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката.

Опозиционни партии в един глас срещу сделката за ЧЕЗ

Опозиционни партии в един глас срещу сделката за ЧЕЗ

Движение 21, "Движение Да България", ЕНП

Президентът беше категоричен, че българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай.

Припомняме, още в петък - ден след като стана ясно, че ЧЕЗ е одобрила купувача "Инерком" - лидерът на БСП Корнелия Нинова призова от парламентарната трибуна държавният глава да вземе отношение по възникналия скандал. Само преди ден президентът Георги Първанов заяви също по повод на сделката, че енергетиката трябва да стане тема на Консултативен съвет по национална сигурност. 

Ден след като чешката ЧЕЗ одобри сделката министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственика на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и дали може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България. Същия ден премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на сделката.