Партии, останали извън парламента, подкрепиха критиките на БСП за сделката, при която ЧЕЗ одобри купувача в лицето на "Инерком България" със собственик Гинка Върбакова.

Придобиването на активите на ЧЕЗ в България от сравнително малка и слабоизвестна компания е поредната проява на непрозрачно преразпределение на собственост, случващо се в ущърб на обществения интерес, при активната роля на държавата или услужливата пасивност на държавните институции, е позицията на Движение 21.
Публичната власт вече е овладяна до такава степен от мафията, че възпрепятства ефективното функциониране на демократичната правова държава и на пазарната икономика.

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Гинка и Славчо Върбакови са подставени лица според Атанас Атанасов

Аферата с ЧЕЗ има заряда да свали правителството, тълкува Атанасов

В страната ни на практика е невъзможно да съществува и да се развива значимо предприятие - било то в индустрията, в банковата сфера, в туризма, в услугите, в електронните или печатни медии и в много други сектори, без по подходящ начин да бъде спечелено благоволението на висши представители на формалната и неформална власт. ОТ Движение 21 припомнят бързата продажба на Общинска банка, опитът за незаконно придобиване на ЕМКО и Дунарит, продажбата на Дипломатическия клуб, на телевизия BiT и други, извършвани по сходна схема, в полза "неясен субект", имащ интереси идентични на властовия център, олицетворяван от Делян Пеевски.

НАП проверява продажбата на ЧЕЗ

НАП проверява продажбата на ЧЕЗ

Данъчните не разкриват дали има запори върху сметки или имущество

"Случаят с продажбата на електроразпределително дружество е особено сериозен, тъй като засяга естествен монопол и обекти от критичната енергийна инфраструктура на страната, със значение за националната сигурност", посочват още от Движение 21 и заявяват, че ще продължат да работят за отстраняване на днешното правителство, за предсрочни парламентарни избори и за разбиване на картела, контролиращ политическия, икономическия и обществения живот в България.

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Конкретната роля на премиера Борисов в сделката е в сферата на спекулациите

От ПП "Движение Да България" също излязоха с остра критика към сделката - според тях тя е "нетърпима за Българската страна". От партията призовават сделката да бъде предотвратена и настояват:

  • Президентът да свика КСНС по случая ЧЕЗ, на който да наложи координиран политически и институционален курс към убеждаване на правителството на Чешката република да се откаже от финализирането на тази сделка и рестарт на процедурата;
  • Българската държава да използва всички средства на дипломацията си на двустранно и европейско ниво, за да убеди чешката страна да отчита в своите действия насъщните интереси на една приятелска страна-член на ЕС, която в момента е и председател на Европейския съвет;
  • Да бъде договорен институционален формат за текущо координиране на действията на институциите и осигуряване на необходимата прозрачност и отчетност, например, чрез формирането на нарочна парламентарна комисия;
  • Президентът да посредничи при формиране на политически консенсус, че за нов енергиен министър може да бъде избрана единствено фигура, която е в състояние да гарантира провеждането на подобен курс на действие и привлече необходимото обществено доверие в този контекст;
  • Да бъде публикуван пълният протокол от разговорите между нашия премиер и премиера Бабиш, с оглед осветляване на реалната роля на Борисов по казуса.
Дзен спокойствието на правителството за ЧЕЗ е странно за Трайков

Дзен спокойствието на правителството за ЧЕЗ е странно за Трайков

Това е сладък бизнес и Проданов иска така, да му се хариже един естествен монопол

От Единна народна партия (ЕНП) заявяват, че компетентните български органи трябва да имат необходимата информация, и съответно да са осведомили поне изпълнителната власт за сигурността на доставките и произхода на капитала.

"Не можем да приемем, че премиерът Бойко Борисов тепърва научава за сделката с ЧЕЗ и няма подробности за казус. Това засяга националната сигурност на България. В противен случай са необходими спешни оставки в тези служби и търсене на отговорност за престъпно бездействие."
Според ЕНП оставката на Теменужка Петкова остава необяснима за гражданите, но при "ненадейно хрумване на идеята" на премиера за рестартиране на проекта АЕЦ "Белене" на стойност 20 млрд. лева има обяснение.

"С този ход третото правителство на Борисов се изправя срещу решение на първото правителство на Борисов и изхвърля от редиците си човекът, ръководил проверката на Агенцията за държавен финансов контрол, която установи милиони злоупотреби в проекта АЕЦ "Белене".

От ЕНП очакват публичен отговор от премиера Бойко Борисов по повдигнатите от нас въпроси.

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Залагат акции за кредит от банка

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро. Тя включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи. "Енерго-про", която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, а днес президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов.