Данъчните проверяват сделката между ЧЕЗ и "Инерком", съобщи БНР, позовавайки се на Националната агенция за приходите (НАП).

От приходната агенция не съобщават подробности за инспекцията. Не коментират и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков.

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Половината сделка за ЧЕЗ се финансира от офшорки, според чешко издание

Конкретната роля на премиера Борисов в сделката е в сферата на спекулациите

През почивните дни премиерът Бойко Борисов е поискал НАП и ДАНС да проверят случая.

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност"

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро.
Тя включва "ЧЕЗ Електроразпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", както и ВЕИ активи. "Енерго-про", която също имаше интерес, е предложила 300 милиона евро.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова дори и държавния глава Румен Радев да вземе отношение по сделката.