Бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира пред БНТ покупката на ЧЕЗ и счита, че дзен спокойствието на правителството е странно и се създава чувството за нещо общо със сделката. Чрез такова дистанцирано и лежерно отношение, управляващите допускат ЧЕЗ да изберат варианта, който им е най-изгоден.

За купувач той смята, че някой е помогнал, за да се получи сигурност, че ЧЕЗ ще получат печалба, важна за него е банката, която ще финансира сделката и при какви условия.

Правителството е наясно за ЧЕЗ, смята Крум Зарков

Правителството е наясно за ЧЕЗ, смята Крум Зарков

Според него така функционира и се управлява България, чрез сламени хора, подставени лица и съмнителни милионери

"Най-интересното е, че Теменужка Петкова като министър не би трябвало да има каквото и да е влияние върху тази сделка, така че поемането на отговорност от нея е косвено признание, че всъщност правителството има някакво влияние към тази сделка и някаква роля", обясни Трайков.

Инвеститорите в ЕРП-тата са свършили своята работа с полза и на потребителите и на държавата, все пак е можело да се даде концесия без продажба на активите, но продажбата така или иначе е факт. В политически плана, най-жалко от цялата история е, че ГЕРБ си положили да им бият шамари от всякъде, а идеите на БСП и АБВ в енергетиката са ретроградни, коментира Трайков.

За него с 33% процента собственост, каквато е имала държавата в ЧЕЗ, нищо не е можела да направи или да се меси в годините. Отново напомня, че инвеститорите в трите разпределителни предприятия са свършили колосална работа, за да са работещи тези предприятия. 

Как Петкова би накарала Чехия да продаде ЧЕЗ, пита Тома Биков

Как Петкова би накарала Чехия да продаде ЧЕЗ, пита Тома Биков

Георги Михайлов: Скандалът е, че една "мъничка" фирма купува ЧЕЗ

Лидерът на АБВ Константин Проданов, коментира, че ситуацията е като в османската империя, не го отнася султана, а везира. Държавата се меси в частни субекти всеки ден. В Германия примерно забраняват на китайска компания да придобие друга компания производител на чипове.

Проблемът е че държавата се изтегля от дружества, за да няма контрол върху тях, сама си е вързала ръцете и сега се прави на ощипана, смята Проданов.

"Големият скандал не е, че правителството казва: "ние не можем да де месим в сделка между два частни субекта", първо защото единият субект не е частен, а държавен. ЧЕЗ е чешка компания, държавна. Държавата се меси в отношения между частни субекти всеки божи ден", обясни Проданов.

Проверките до нищо няма да доведат, вероятно и Борисов е замесен, счита той. За него проблемът е и защо въобще сме приватизирали тези дружества пословични сега с надписване на сметки. Това е сладък бизнес харизан на чужда държава и Проданов иска така, да му се хариже един естествен монопол. Това е национално предателство, коментира той.

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност"

Припомняме, вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че започва акция- ще пита чешкото правителство за сделката с ЧЕЗ.

Тя ще иска обяснение и от чешкия посланик у нас. Соцводачът вярва на неофициалната информация, че зад сделката стои премиерът Бойко Борисов. 

Нинова е недоволна, че държавна банка ще финансира сделката. С парите на всички ни някой ще си купи националната сигурност, притеснена е тя.