"Как Теменужка Петкова може да заповяда на чешката държава да продаде своите активи - в случая ЧЕЗ, на нейна приятелка?", попита депутатът от ГЕРБ Тома Биков в ефира на Нова.

Това беше и реторичният коментар на Биков по повод сделката с най-голямото ЕРП в България.

Припомняме, министърът на енергетиката подаде оставка, за да избегне конфликт на интереси. теменужка Петкова заяви, че се оттегля заради многогодишното си познанство със собственика на фирмата, която ще придобие ЧЕЗ- Гинка Върбакова.

България е длъжна да провери сделката. Премиерът Борисов вече е разпоредил ДАНС и НАП да предприемат необходимите проверки, стана ясно от думите на Биков.

Новият собственик на ЧЕЗ инвестира в сигурност на доставките

Новият собственик на ЧЕЗ инвестира в сигурност на доставките

Първото интервю на Гинка Върбакова

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че проверките няма да установят нищо. "Проверките няма какво да открият, защото от гледна точна на формалностите, сделката ще бъде обявена за законна", изтъкна Михайлов и допълни, че когато става дума за енергетика, държавата трябва да бъде особено внимателна.

Тома Биков обясни, че енергийният пазар е тежко регулиран пазар.али сделката е скандална или не, не може да се каже, защото никой не е запознат с детайлите", отсече Биков.

"За нас оставката на Петкова не обяснява цялата ситуация. Тя е сериозен човек, но в случая се явява един бушон", захапа червеният Михайлов.

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов поиска пълна проверка на сделката по продажбата на ЧЕЗ

Борисов възложи на Държавната агенция "Национална сигурност"

По думите му същността на скандала не се корени във връзките между Петкова и Върбакова, а в това, че ЧЕЗ се купува от една "мъничка фирма", смята проф. Михайлов.

Мнението на Тома Биков пък е, че който и да е следващият енергиен министър трябва да продължи да води досегашната политика.