Обсъдихме обстановката за нашата сделка и притесненията, които има. Това заяви купувача на активите на ЧЕЗ Гинка Върбакова веднага след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

"Заминавам за Чехия", изтъкна Върбакова. Посещението и ще бъде заради срещи с продавача на ЧЕЗ. "Заминавам като представител на моите компании, за да запозная продавача със създалата се обстановка", дообясни Върбакова и допълни, че ще разговарят по подписания договор.

Гинка Върбакова поискала закрито обсъждане в НС на сделката
Обновена

Гинка Върбакова поискала закрито обсъждане в НС на сделката

Собственичката на Инерком влезе за среща с Борисов

По време на разговора с премиера станало ясно, че Борисов иска да има пълен контрол над сделката. "Премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и компанията, която ще придобием", информира собственикът на "Инерком".

За да има спокойствие за крайния потребител, Върбакова е склонна да допусне държавно участие. "Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката", заяви тя. "Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен", обясни Върбакова.

Финансовият министър Владислав Горанов, заяви желанието на България да участва в сделката. Държавата има пари и воля, за да се включи в покупката на ЧЕЗ. 

Горанов: Има воля и пари държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

Горанов: Има воля и пари държавата да участва в сделката за ЧЕЗ

България ще иска контролен дял

Финансирането е публично и то ще стане ясно, увери Гинка Върбакова и допълни, че категорично няма участие на български банки във финансирането. Върбакова не даде повече информация за банките и сделката като посочи, че една голяма част от информацията спрямо продавача и банката е конфиденциална.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

БСП видя правителството зад Гинка Върбакова

БСП видя правителството зад Гинка Върбакова

Внесли са искане за създаване на комисия в Народното събрание

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Впоследствое от правителствения пресцентър суобщиха, че чешкият премиер е обещал съдействие, ако България прояви желанив да участва в сделката.

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Надзорният съвет на ЧЕЗ също искал информация за