Министър-председателят Бойко Борисов и чешкият му колега Андрей Бабиш са разговаря за ЧЕЗ още веднъж късно снощи.

Тема на телефонния разговор за сделката за продажба на активите на дружество ЧЕЗ Груп в България. Борисов поискал допълнителни разяснения за позицията на чешкото правителство.

След публикации в чешки медии Бабиш поискал да бъдат представени доказателства, които да разсеят притесненията около сделката.

Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп пък поискал от Съвета на директорите на дружеството информация за "Инерком". Съветът на директорите е потвърдил пред НС, че е извършил множество проверки на потенциалния купувач и източниците му на финансиране и те не са показали никакви.

Съдействия за разговори с ръководството на ЧЕЗ е обещал Бабиш на Борисов, ако държавата прояви интерес да закупи ЕРП-то.

Правителствените ръководители на двете страни заявиха, че нямат и не са имали каквато и да е връзка със сделката или дружеството купувач, решенията за които са взети от Съвета на директорите на ЧЕЗ Груп.

Бабиш и Борисов били категорични, че са дали публичност на съмненията си за неспазване на добрите практики при осъществяване на сделката и потвърдиха, че ще следят внимателно за довеждане до край на проверките от компетентните органи на двете държави.