Гинка Върбакова е поискала да се проведе закрито заседание на ресорните комисии в парламента, на което да може да предостави информация, касаеща банкова тайна. Това стана ясно от думите на депутатът и зам.-председател на енергийната комисия в НС Валентин Николов пред Нова телевизия.

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Бабиш обещал съдействие за разговори, ако България реши да купува ЧЕЗ

Надзорният съвет на ЧЕЗ също искал информация за

Припомняме, днес се очаква скандалът "ЧЕЗ" да бъде обсъден на съвместно заседание на енергийната и комисията по контрол над службите. На заседанието са поканени освен собственичкана на "Инерком България", фирмата получила одобрението на закупи ЧЕЗ България, така и представители на президентската институция и правителството. На този етап има потвърждение, че държавният глава Румен Радев ще изпрати свой представител.

В Министерски съвет започна среща между премиера Бойко Борисов и Гинка Върбакова.

Валентин Николов заяви още, че той ще настоява поне част от заседанието на комисиите днес да бъде открито, тъй като българските граждани имат право да знаят информацията покрай сделката, която засяга българската енергетика.

Иван Иванов уверява, че заемът на "Инерком" няма да се плаща през сметките за ток

Иван Иванов уверява, че заемът на "Инерком" няма да се плаща през сметките за ток

КЕВР не може да се намеси засега

анкета

Очаквате ли проверката да даде яснота по сделката ЧЕЗ

Виж резултати

Да 10.0%

Не 71.2%

Не ме интересува 5.9%

Нямам мнение 0.8%

Яснота ще има след избори 12.2%

Валентин Николов от ГЕРБ каза още, че очаква на срещата между премиера и Гинка Върбакова да се изясни дали има някакви скрити интереси и дали покупката на ЧЕЗ ще навреди на потребителите, застрашавайки енергийната мрежа в страната.

Той си е приготвил въпроси не само към Гинка Върбакова, но и към службите - ДАНС и НАП.

На въпрос дали има пропуски от страна на финансовото разузнаване той каза, че не се притеснява от гледна точка на парите, за които ще се купи ЧЕЗ, тъй като дружеството е публична компания, в която чешката държава притежава 67 %. Валентин Николов заяви, че има доверие в българските институции и регулаторни органи.

Според него "трябва да вярваме на нашите институции и регулатори. Мога да уверя всички потребители, че законът за енергетиката е така направен, че дори да има собственик, който да не може да изпълни ангажиментите си, регулаторът може да влезе в правомощията си", посочи Николов.

Въпреки това той призна, че ако допуснат участник, който е с неизяснен произход на средствата, това е "голям репутационен риск". Освен това Николов е притеснен и от наличния управление опит и капацитет на купувача, за да може то да управлява стратегическо дружество като ЧЕЗ

Той заяви, че в търга за ЧЕЗ не са участвали големи европейски консорциуми, тъй като репутацията на България е срината, заради решение на КЕВР от 2014-та година, с което се възбуждат няколко арбитражни дела за над 1 милиард.

"Репутацията на българската държава не е в това положение, за да може фирмите, които са заявили интерес, да будят доверие", обясни Валентин Николов и оправда ситуацията с нарушена бизнес среда и липсата на сигурност за инвеститорите за възвращаемост на капитала.

Николов изказа съгласие с думите на премиера Борисов, че се повтаря сценария от 2013 година. "Горе-долу сценарият е един и същ. Една политическа сила каза, че това е криминална сделка... Правят внушения, за да могат да нагнетят напрежение и да свалят правителството. Виждаме политици извадени от нафталина, които бяха същите герои и в 2013-та година", коментира той.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова. Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.