Министър-председателят Бойко Борисов поиска от чешкия си колега информацията, с която чешкото правителство разполага, относно сделката с ЧЕЗ. Данните да бъдат предоставени на българските компетентни органи, иска премиерът.

Премиерът Бабиш получил информация от Надзорния съвет на дружеството. Тяхната позиция е, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните.

Премиерът на Чехия шокиран от случващото с ЧЕЗ България

Премиерът на Чехия шокиран от случващото с ЧЕЗ България

Ръководството на ЧЕЗ ще обяснява обстоятелствата около сделката пред Надзорния съвет

Купувачът е проверен от чешка страна. Проверени са способността на "Инерком" да управлява електроенергийното дружество в България, произхода на средствата за заплащане на активите. Проверката не е показала съществуването на проблеми за осъществяване на сделката.

Бабиш е готов да съдейства. Той обеща, че ще предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките.

Борисов от своя страна съобщи, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.

Бойко Борисов е загрижен от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара.

Премиерът изтъкна, че ЧЕЗ България е част от националната сигурност на държавата. Тревогите от липсата на прозрачност при сделката били основателни.

Иван Иванов уверява, че заемът на "Инерком" няма да се плаща през сметките за ток

Иван Иванов уверява, че заемът на "Инерком" няма да се плаща през сметките за ток

КЕВР не може да се намеси засега

Припомняме, по-рано днес председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че заемът, който ще вземе г-жа Върбакова няма да натовари българските граждани и няма да бъде плащан през цената на тока. Иванов обясни, че КЕВР може да се намеси при прелицензиране и тогава, когато се продава обособена част от лицензираното дружество, а случаят към момента не е такъв.