"Аз съм шокиран от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата сделка се разследва от различни органи. Аз обаче не разбирам сегашната ситуация изобщо." Това заяви чешкият премиер в оставка Андрей Бабиш пред местното издание "Lidové noviny" (LN) във връзка със сделката между ЧЕЗ и "Инерком" за купуването на активите на дружеството в България.

Бабиш готов да даде документите по сделката на ЧЕЗ

Бабиш готов да даде документите по сделката на ЧЕЗ

Проверката в Чехия сочи, че проблеми няма

Бабиш заяви, че определено не харесва събитията, които станаха основен политически въпрос у нас през последните дни. По думите му ръководството на ЧЕЗ ще трябва да обясни на Надзорния съвет на дружеството всички обстоятелства около продажбата на българския си активи на пазарджишката фирма "Инерком". Според премиера в оставка ръководството на ЧЕЗ и друг път е било критикувано за действията си на Балканите - сделките им били неблагоприятно, непрозрачно и странни.

Стана ясно още, че главният изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш е уверил премиера Бабиш от самото начало, че сделката е прозрачна и се осъществява с познат партньор ("Инерком" бел. ред.). Въпреки това Бабиш иска яснота, защото събитията влияят отрицателно върху сделката.

Чешко издание обвързва "Инерком" с две банки
Обновена

Чешко издание обвързва "Инерком" с две банки

Сделката предизвика немалък скандал и в Чехия

На въпрос дали Бабиш смята, че процедурата по сделката е била прибързана, той заяви, че в чешкото енергийно министерство е намирало сделката за странна. Ръководството на ЧЕЗ обаче уверило управляващите, че всичко е наред. "Въпреки това министърът на енергетиката в България подаде оставка...", допълни Бабиш.

"Действията на ЧЕЗ в България не са печеливши", обобщи Бабиш.

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Президентът обмисля свикване на КСНС