Премиерът Бойко Борисов е изискал информация за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" от колегата си Андрей Бабиш. Това обяви председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след спешно заседание на коалиционния съвет в Министерски съвет. Той посочи, че там (Чехия, бел.ред) има и Надзорен съвет, и Министерство на финансите.

Цветанов обяви, че цялостната информация, предоставена от чешката страна, ще бъде обсъдена на съвместни заседания на парламентарните комисии по енергетика и контрол на специалните служби в четвъртък. Тогава ще бъдат изслушани КЕВР и всички институции, натоварени с проверката на сделката.

Чешко издание обвързва "Инерком" с две банки
Обновена

Чешко издание обвързва "Инерком" с две банки

Сделката предизвика немалък скандал и в Чехия

"Поехме ангажимента кореспонденцията, която ще получим да бъде част от дискусията, която ще се проведе в българския парламент, за да отпаднат абсолютно всички спекулации относно тази сделка, която е извършена на територията на Чехия", коментира Цветанов.

Поканен на заседанието е и представител на президентската институция.

Относно оставката на Теменужка Петкова, Цветанов уточни, че обсъждането й най-вероятно ще е следващата седмица.

На въпрос, свързан с ДПС, за които излезе информация, че се събират при почетния председател Доган на следобеден чай, за да обсъдят защо не се случва обещанието за стабилна коалиция, военният министър Красимир Каракачанов отсече: "За нас остава, след като свърши техния следобеден чай, аз да ги поканя на предвечерно кафе и да ни питат нас по въпроса стабилна ли е коалицията. Да, стабилна е коалицията."

Цветан Цветанов също от своя страна увери, че коалицията е стабилна.

На въпрос дали са обсъждани имена на евентуални наследници на Теменужка Петкова Цветанов бе категоричен - имена не са обсъждани.

"Това ще стане другата седмица по всяка вероятност", добави Цветанов.

На въпрос, специално към коалиционния партньор и председател на "Атака" Волен Сидеров за исканата от него оставка на председателя на парламентарната комисия по въпросите на енергетиката Делян Добрев, Сидеров заяви: "Ще видим как ще протече изслушването и там ще проверя на място поведението на председателя на енергийната комисия дали да му искам оставката или да изчакам", посочи Сидеров и допълни, че е по-важно там да се изслушат КЕВР и другите институции и да се изчистят обстоятелствата около тази сделка.

Караянчева не одобрява оставката на Теменужка Петкова

Караянчева не одобрява оставката на Теменужка Петкова

Управляващите обсъждат тази седмица кой да замени Петкова

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, а вчера президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Само преди няколко часа държавният глава заяви, че обимсля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.

От вчерашно интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено днес от шефа на Комисията Иван Иванов.

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Президентът обмисля свикване на КСНС