Червената опозиция бясна на властта покрай сделката за ЧЕЗ и скандалът, който се развива вече седмица.

Жельо Бойчев обяви на брифинг в парламента, че социалистите вече са прочели секретните данни за сделката за ЧЕЗ. Това е поредната подигравка на премиера Борисов, ядосан е депутатът.

Бойчев поиска данните вътре да се разсекретят, тъй като нямало и аргумент информацията да е секретна.

Бойчев настоява утре на комисия да дойде ръководството на Българската банка за развитие (ББР), която излъгала, че няма отношение към сделката. Правителството стояло зад Гинка Върбакова, по мнението му.

БСП вече са внесли искане за създаване на комисия в Народното събрание , която да проучи сделката за ЧЕЗ.

Иначе Бойчев отново настоя премиерът да каже кои са гадовете, които правят заговор срещу държавата. Бойко Борисов трябвало да е най-информираният човек в държавата.

Левицата се закани да направи всичко възможно да спре сделката за ЧЕЗ. Министър-председателят да декласифицира информацията, отново настоя левицата. Опозицията припомни, че винаги е настоявала ЕРП-тата да са държавни.

Сделката да се спре, защото тя вони на корупция, констатира и Таско Ерменков. Иначе левицата е на мнение, че институциите у нас са неспособни да си свършат работата. БСП винаги е в кондиция да се яви на избори, подчерта в края Ерменков.

Днешният парламентарен ден започна очаквано със скандала за сделката на ЧЕЗ, след като вчера тонът достигна кресчендо в последователните брифинги на БСП и ГЕРБ. От БСП поискаха премиерът Борисов да дойде да отговаря пред депутатите, като предложението очаквано бе отхвърлено от мнозинството.

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, като президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Освен това държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.

Корнелия Нинова се закани да извади досието за приватизацията на ЧЕЗ. Едновременно с това от ДПС провеждаха заседание в дома на почетния председател Ахмед Доган.

От ГЕРБ отговориха също с брифинг, на който присъства лично Бойко Борисов. Той бе категоричен, че няма намерение да подава оставка и ще гони до дупка "гадовете", които са му спретнали тази "ювелирна акция", подобна на 2013 година.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и самата Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. Днес то излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според вчерашната публикация половината от сделката се финансира от офшорки.Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.