В парламента отново се нагнети напрежение. БСП поискаха министър-председателят Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да докладва за сделката за ЧЕЗ. Очаквано мнозинството отхвърли тази точка.

Кои са гадовете? Това попита от трибуната Драгомир Стойнев от БСП. Червените поискаха в парламента да дойде премиерът Бойко Борисов и да даде отговор на този въпрос. Вчера той се закани да не се даде на "тези гадове".

Борисов бил в опасен капан около сделката за ЧЕЗ - той може и да щракне

Борисов бил в опасен капан около сделката за ЧЕЗ - той може и да щракне

Сделката хвърля сянка на съмнение дали България е нормална държава

Премиерът трябва да отговори кои ще гони до дупка и кой клати правителството, настоя Стойнев. Министър-председателят бе изключително изнервен и затова искаме днес по един културен начин да отговори на въпросите, настоя той.

По отношение на опитите за клатене на правителството - погледнете около себе си, запитайте себе си и парламентарната си група и отговорите са налице, не се даде герберът Данаил Кирилов.

Той припомни, че вчера министър-председателят е дошъл в Народното събрание и депозирал данните от премиера на Чехия Андрей Бабиш.

Зад сделката за ЧЕЗ седи сянката на Борисов, убеден Еленко Божков

Зад сделката за ЧЕЗ седи сянката на Борисов, убеден Еленко Божков

Не приема, че Гинка Върбакова е истинският купувач

Жельо Бойчев от БСП пък е разочарован от парламентарната шефка Цвета Караянчева, която се подчинила на мнозинството. Не ви отива, изтъкна червеният депутат. Има заговор срещу правителството, смята той, визирайки пак вчерашните думи на Бойко Борисов.

В този момент в залата влезе вицепремиерът Валери Симеонов и галантно целуна ръката на председателя на парламента.

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ
Обновена

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ

Спретнаха ми ювелирна акция, призна премиерът и обеща да ги разнищи

В крайна сметка мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов по казуса с ЧЕЗ. От гласували 190 народни представители 82 бяха "за", 98 - "против", а 10 се въздържаха. 

Припомняме, намерението си да извика в парламента премиера от Социалистическата партия обявиха още вчера, когато скандалът с покупката на ЧЕЗ достигна кресчендо в последователните брифинги на БСП и ГЕРБ. 

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, като  президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Освен това държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата.

Корнелия Нинова се закани да извади досието за приватизацията на ЧЕЗ. Едновременно с това от ДПС провеждаха заседание в дома на почетния председател Ахмед Доган.

От ГЕРБ отговориха също с брифинг, на който присъства лично Бойко Борисов. Той бе категоричен, че няма намерение да подава оставка и ще гони до дупка "гадовете", които са му спретнали тази "ювелирна акция", подобна на 2013 година.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

От интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и самата Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. Днес то излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според вчерашната публикация половината от сделката се финансира от офшорки. Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.