Зад сделката за ЧЕЗ седи сянката на българския премиер. Това обяви енергийният експерт Еленко Божков в сутрешния блок на БиТиВи.

Според него това обстоятелство е "за съжаление".

По думите му, към този извод насочва общото минало на купувачката на ЧЕЗ Гинка Върбакова, нейните бизнес партньори и Бойко Борисов, там където е "генезисът на бизнеса им".

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ
Обновена

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ

Спретнаха ми ювелирна акция, призна премиерът и обеща да ги разнищи

"Не приемам факта, че тази фирма "Инерком" иска да купи ЧЕЗ. Трудно е за приемане. Това означава, че зад това се крие друга собственост", подчерта Божков.

Той е категоричен, че без знанието на премиера тази сделка няма как да се случи, "особено като се има предвид посещението на чешкия премиер Андрей Бабиш".

Скандалът с продажбата на ЧЕЗ ескалира вчера, след като Борисов заяви, че името му се свързвало със сделката като част от организирана атака, която цели да свали правителството от власт.

Премиерът на Чехия шокиран от случващото с ЧЕЗ България

Премиерът на Чехия шокиран от случващото с ЧЕЗ България

Ръководството на ЧЕЗ ще обяснява обстоятелствата около сделката пред Надзорния съвет

Еленко Божков припомни, че в чешкия в. "Лидове новини" преди посещението на Бабиш е публикуван материал, в който пише, че предстоящото му посещение у нас ще включва разговори за продажбата на ЧЕЗ с българския премиер.

"Виждате кой седи зад Гинка Върбакова, това са едни скрити капитали. Появи се името на един собственик на офшорна фирма, който е описан много добре и в "Досиетата от рая", коментира още енергийният експерт.

"Интересът за ЧЕЗ е от България според мен. Просто трябва да се приключи този случай, няма нужда да се влиза в детайли", посочи в заключение Еленко Божков.

Добрев има информация за офшорни фирми в сделката с ЧЕЗ

Добрев има информация за офшорни фирми в сделката с ЧЕЗ

Ще се уверяват да няма паника и напрежение в обществото като през 2013 г.