Гинка Върбакова, купуваща ЧЕЗ, ще се яви утре пред две комисии в Народно събрание и ще отговаря на въпроси на институции и депутати, коментира Делян Добрев пред БНТ. Двете парламентарни комисии заседаващи по въпроса са Комисия по енергетика и Комисия за контрол над службите за сигурност.

По думите на Добрев са поканени и ДАНС, ДАР, КФН, КЗК и всички, които имат отношение по въпроса. Поканените институции ще кажат, дали нещо ги притеснява в сделката или не виждат нищо нередно.

Добрев обясни, че това, което знаят засега е, че зад сделката стои фирма на г-жа Върбакова, имат информация, че ще участват офшорни фирми, но ги интересува как точно ще участват те. Официалната информация е за Гинка Върбакова, допълни за поред път Добрев и уточни, че не се знае какво съдружие, с кого и как ще има Върбакова. Той добави, че всички други цитирани лица свързани със сделката са медийни публикации.

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Залагат акции за кредит от банка

Във връзка със споменаване на банки, Добрев обясним че това са писма за интерес и намерения от наши банки, като има три банките пратили писма. Изпратени са писмо за намерения, писмо за комфорт и третия отговор е, ако компанията отговаря на условията, ни това според него е стандартен отговор.

До колко тези писма са ангажиращи не се знае и не е ясно дали ще се установи по време на комисиите. НС не са органа, който проверява банки, това е БНБ и вече има апел към централната банка да провери. Следващите дни може да се уточнят всички тези въпроси, а Добрев не знае кой стои зад всеки сценарий.

На въпрос какво притеснява лично Добрев около сделката, той коментира вчерашната ситуация с премиера Борисов и напомнянето за февруари 2013 година, когато неговото правителство подаде оставка заради протестите, предизвикани от високите сметки за ток. Но те ще се уверят, че няма да се повтори подобна паника и напрежение в обществото, коментира Добрев.

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ
Обновена

Борисов няма да подава оставка заради ЧЕЗ

Спретнаха ми ювелирна акция, призна премиерът и обеща да ги разнищи

Добрев коментира и че според него не е нужно държавата да придобива 34% от ЕРП дружествата. Дори да притежава този процент, е нужна промяна в устава, за да се каже, че решение се взима с мнозинство от 2/3 - чак тогава държавата ще има с 34% блокираща квота.

Той добави и че отношенията му с Волен Сидеров са изгладени. Предмет на разговори са възможностите за допълване на законодателството в посока КЕВР да има правомощията да проверява има ли капацитет купувач да управлява едно дружество като ЧЕЗ, обясни Добрев.

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

Президентът обмисля свикване на КСНС

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата, закупила ЕРП-то - Гинка Върбакова.

Още същия ден самият Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, изказа съмнения по отношение на сделката и по-точно спрямо това дали купувачът има опит и може да осигури поддръжката на ЕРП на една трета от България.

Още миналата седмица лидерът на социалистите Корнелия Нинова от парламентарната трибуна призова държавният глава Румен Радев да вземе отношение по сделката, а вчера президентът проведе среща с шефа на КЕВР Иван Иванов. Вчера държавният глава заяви, че обмисля дали да не свика Консултативен съвет по националния сигурност заради продажбата. Нинова от своя страна се закани да извади досието за приватизацията на ЧЕЗ.

От интервю на Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком", която купи активите на ЧЕЗ у нас, стана ясно, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това скандалът достигна и самата Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според вчерашната публикация половината от сделката се финансира от офшорки.

Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ. Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се.